x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bugetul arde si politicienii se anticipeaza

Bugetul arde si politicienii se anticipeaza

de Gabriela Vranceanu Firea    |    08 Iul 2005   •   00:00
Bugetul arde si politicienii se anticipeaza

Uraaaa!!! Avem alegeri anticipate! Striga voiosi democratii. Liberalii sunt cam stransi cu usa. In ruptul capului nu ar fi vrut sa se anticipeze. Cat despre PSD, a repetat in nenumarate randuri ca nu are nici o angoasa in aceasta privinta. Vom vedea acum, ca anticipatele sunt ca si facute, daca raman la acelasi discurs.

Revenind la razboiul fara menajamente pentru suprematie, intre liberali si democrati, este de remarcat faptul ca, in cazul lor, competitia e mai puternica decat alianta care i-a adus la putere. Dovada ca a fost vorba despre o uniune de forte politice asamblata impotriva PSD, nicidecum o coalitie pentru a guverna impreuna.

Democratii sunt convinsi ca, fara driverul Traian Basescu, PNL si PD nu ar fi detronat PSD. Liberalii, pe de alta parte, recunosc meritele presedintelui, dar sunt constienti de faptul ca si ei au avut un rol major in castigarea alegerilor.

De ce nu doreau liberalii alegerile anticipate? E foarte simplu. Se apucasera serios de guvernare, si, cand esti ocupat zi de zi cu probleme legate de gestionarea tarii, nu-ti mai arde de cai verzi pe pereti.

Sa faci fata inundatiilor in cascada, sa introduci leul greu, sa te lupti cu inflatia, sa negociezi la sange cu FMI deficitul bugetar, sa potolesti sindicatele si patronatele cu un Cod al Muncii convenabil, sa te pui cu proaspetele mamici, scazandu-le alocatia, doar ca sa mai alimentezi bugetul, sa promovezi legile proprietatii, sa te iei la tranta cu magistratii de la Curtea Constitutionala, pentru legile privind reforma in justitie, sa ai timp sa strangi cu surubul pe producatorii de alcool si tutun, pe proprietarii de cazinouri si pe cei ai echipelor de fotbal, pentru a scapa ceva firfirei si statului, sa mai raspunzi si la telefoanele venite de la Delegatia Comisiei Europene si nici sa nu trantesti telefonul in nas FMI, e clar ca nu-ti mai ramane timp nici sa-ti vezi familia, copiii, sa-ti tragi sufletul, daramite sa mai faci politica si, culmea, sa te mai pregatesti, stors de energie si chef, de alta campanie electorala. Care, ca orice campanie electorala, e imprevizibila. Se stie cine participa la alegeri, care sunt favoritii, dar surprize exista la tot pasul.

Zilele acestea, presedintele Traian Basescu spunea sau glumea ca a trecut vremea anticipatelor. Ca, daca era sa se declanseze, nimerit ar fi fost imediat dupa alegerea celor doi presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, de a caror grija nu a pus geana peste geana, in toata aceasta perioada.

La cateva zeci de ore distanta, schimbare de macaz. Alegeri anticipate vrem, si inca repede! Liberalii se pare ca nu au avut incotro, cu toata impotrivirea. Ar fi fost amenintati ca, daca nu cad la invoiala sa organizeze de comun acord anticipatele, ministrii democrati isi vor da demisia in bloc, provocand o criza de guvern, ca pe vremea lui Radu Vasile.

Si cum liberalii tin la onoarea lor politica, au abdicat. Din ce in ce mai multe voci ministeriale dau ca sigura informatia ca motivul alegerilor anticipate este, de fapt, hotararea, in cancelariile europene, de a amana aderarea Romaniei, pregatita si anuntata de oficialii nostri, cu tot dichisul, pentru 1 ianuarie 2007.

Si-atunci, calculul e simplu: daca tot nu intram in Uniune, atunci cand visam, de ce sa se mai amane anticipatale, care stateau in loc doar de teama de a nu destabiliza Guvernul, ocupat de zor cu aderarea.

Nadajduiesc ca presedintele Traian Basescu este doar un individ extrem de abil si tenace in a-si urmari interesele politice, dar ca nici o urma de nechibzuinta nu-i afecteaza deciziile. Pentru ca stim cu totii cat de interesante sunt apele tulburi din politica, dar si cat de greu e atunci cand suntem nevoiti sa achitam nota de plata a actelor noastre care frizeaza inconstienta.

Daca seful statului are informatii certe ca suntem stabili, economic vorbind, ca nu ne paste nici un pericol inflationist, ca nu se va petrece nici un derapaj fiscal - ceea ce este destul de greu de garantat pentru o tara dezechilibrata bugetar - nu avem decat motive de bucurie ca traim intr-o tara interesanta. In caz contrar, mi-e teama ca se vor gasi destul de multi care sa regrete ca au mizat pe politicieni care isi pun ambitii mizand pe propriul popor.

×
Subiecte în articol: editorial