x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bulimia de reformă.

Bulimia de reformă.

de Miruna Munteanu    |    13 Iun 2011   •   21:00

In decurs de numai o saptamana, presedintele Basescu a lansat oficial doua proiecte titanice: modificarea Constitutiei si reimpartirea adminis­tra­tiva a Romaniei. Stie, desigur, ca majoritatea parlamentara pe care o controleaza e insuficienta pentru a se putea atinge de legea fundamenta­la. Stie si ca asemenea demersuri mo­nu­mentale nu se incropesc pe ge­nunchi, cand alegerile bat la usa. Ar ne­cesita dialog si consens, nu antago­ni­zari electorale. Mai stie, cu certitu­di­ne, si ca aceste proiecte (altminteri im­portante) nu se numara printre pri­oritatile unei natiuni strivite de criza.

Cu alte cuvinte, pentru obiectivele declarate ale presedintelui, momentul este cat se poate de prost ales. Si, totusi, Traian Basescu nu poate face altceva decat sa arunce in lupta mari teme teoretice, incercand sa detur­neze atentia opiniei publice de la dezastrul guvernarii pe care o pa­tro­nea­za. Este obligat sa pluseze mereu in jocul sau de-a reformatorul statului, sperand ca nu vom mai avea timp sa observam ca, de fapt, statul se afla intr-o accelerata disolutie. E greu sa le explici oamenilor ca inchizand scoli si spitale modernizezi, de fapt, tara. Sau ca vor trai mai in siguranta daca pe strazi vor fi mai putini po­li­tisti, platiti mai prost. Rezultatele 're­for­melor' de pana acum se simt du­re­ros. Sa vorbim despre ele nu ar fi in avantajul puterii. Ea are nevoie de subiecte noi, astfel incat promisiunile pentru viitor sa eclipseze bilan­tu­rile prezentului. Strategia este ingenioasa. Nici Opozitia, nici media nu pot ignora temele impuse de pre­se­din­­tie. Exista insa riscul ca cetateanul de rand sa-si dea seama ca tara arde si baba piaptana hartile aiurea. Mai ales dupa ce minciuna justificatoare avansata de Emil Boc a fost dez­min­tita de la Bruxelles: nu, reorganizarea administrativa nu este o solicitare a Uniunii Europene. Nu conditioneaza alocarea de fonduri comunitare. Dimpotriva, proiectele in derulare ar putea fi blocate prin modificarea parametrilor aprobati initial.

Cu aceeasi seninatate, premierul sustine o alta aberatie: desfiintarea ju­detelor nu va implica nici un fel de cos­turi suplimentare pentru popu­la­tie. Fiindca documentele personale vor ramane valabile pana la expirarea lor naturala. Cine va plati, insa, pentru hartile, manualele, indicatoarele rutiere, tipizatele care trebuie actuali­za­te? Sponsorizeaza ministrul Dezvoltarii din contul personal? Mii de contracte grase pe bani publici ar trebui 'licitate' o data cu reorganizarea administrativa. Adica – ce sa vezi? – exact in preajma alegerilor de anul vi­itor!

×
Subiecte în articol: editorial