x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Călcâiul războinicului

Călcâiul războinicului

de Radu Tudor    |    30 Iul 2009   •   00:00

La 1 martie 2006, publicam în Jurnalul Naţional un editorial ale cărui idei le consider valabile şi astăzi. Se numea "Achile de la Cotroceni". Călcâiul: Elena Udrea. Voi reproduce acest comentariu pentru senzaţia puternică de déja-vu pentru ce se discută azi, după mai bine de trei ani. Ruptura în cadrul coaliţiei (alta, de data asta) şi problemele uriaşe pe care "sexy buzoianca" i le creează comandantului suprem.

"În ciuda unui respiro apărut recent, ruptura dintre Partidul Democrat şi Partidul Naţional Liberal este inevitabilă. Invitaţia la nuntă a fost cel mai puternic argument pentru divorţ. În afara temei tradiţionale privind fuziunea şi argumentelor pro şi contra conservării tradiţiei istorice, lupta se duce pe un front alunecos şi sensibil. Cel al serviciilor secrete. Preşedintele, susţinut de reprezentanţii PD, a aprobat elaborarea unui pachet de legi privind securitatea naţională, inclusiv noua Strategie de Securitate Naţională. Legile din pachet, majoritatea, au prevederi care sunt inspirate din propunerile făcute de reprezentanţii serviciilor de informaţii, ai MAI şi MApN. Până la venirea generalului Sergiu Medar, Palatul Cotroceni nu a avut un consilier prezidenţial pentru securitate. Aşadar, n-a avut cine să-l sfătuiască pe preşedinte. Şefii SRI şi SIE, în special, au ţinut locul de sfetnici de taină. Iar şeful statului şi-a însuşit punctele acestora de vedere. Legile din pachet poartă în proporţie de 90 % amprenta SRI şi SIE. Solidarizarea preşedintelui cu serviciile se­crete şi ministerele de forţă s-a evidenţiat şi mai puternic în ultima şedinţă a CSAT. Când premierul Tăriceanu şi alţi membri ai CSAT care aparţin de PNL au ridicat obiecţii, au lansat critici şi păreri diferite. Cert este un lucru. În raporturile din ce în ce mai adverse dintre preşedinte şi PNL, serviciile sunt de partea şefului statului. Şi, în mod logic, în raport de adversitate cu liberalii. O situaţie nu tocmai confor­tabilă. E posibil ca un război al PNL cu serviciile secrete să trezească spiritul anticomunist profund al acestui partid. (...) Preşedintele Comisiei de control a SRI din Parlament, liberalul Radu Stroe, a propus desfiinţarea CSAT şi trecerea serviciilor secrete în coordonarea Executivului. Pe Stroe, Traian Băsescu îl urăşte sincer, fără ocolişuri. E un alt argument că e posibil să asistăm la o lucrătură ceva mai intensă din partea serviciilor asupra liberalilor. Cine credeţi că ar putea ieşi victorios de aici? Vă las pe dumneavoastră să daţi un pronostic. Dar se vorbeşte deja despre faptul ca PNL va avea soarta PNŢCD. O fi democratic şi normal ca serviciile să scoată şuruburile de la căruţa liberală în plin rulaj guvernamental? Doar pre­şe­din­tele Băsescu ne poate lămuri. El pare a fi acum reperul, cel care separă apele, cel care spune ce e bine şi ce e rău. Şi este încă cel mai popular om politic. Aşadar, populaţia îi împărtăşeşte opţiunile.

Va reuşi PNL să supravieţuiască luptei cu Băsescu şi serviciile? Greu de crezut. Ca chalangeri, liberalii sunt relativ slabi. Nu au joc în picioare. Tăriceanu se luptă prin intermediari, confirmându-şi zilnic porecla, «Moliceanu». Dacă în curând va avea loc asaltul final, diferenţa de forţe este evidentă. Din punct de vedere strategic, Băsescu, democraţii şi aliaţii lor din alte zone ale puterii şi din opoziţie sunt consideraţi câştigători siguri. Dar Traian are şi el un călcâi al lui Achile: Elena. O lovitură bine ţintită l-ar putea elimina definitiv din joc. Nici serviciile secrete nu-l mai pot scăpa, dacă îşi expune prea mult punctul slab."

P.S.: Liberalii au rezistat şi au obţinut un rezultat bun la parlamentarele din 2008. Băsescu şi-a văzut visul cu ochii şi a bătut palma cu marele duşman, PSD. Elena Udrea a ajuns ministru şi riscă să-l tragă de tot în jos pe preşedinte prin afacerile de milioane de euro de la Turism. În noua coaliţie e tot scandal, Băsescu e ace­laşi personaj obsedat de a controla Guvernul şi deciziile lui, legile securităţii na­ţi­o­nale n-au fost nici până acum adoptate. PSD se pregăteşte să aibă aceeaşi soartă ca PNL. Când miniştri PD-L creează reţele infracţionale în inte­riorul ministerelor, Băsescu tace mâlc. Despre Năstase, Chiuariu, Şereş, Nagy, Atanasiu, Păcuraru şi alţii s-a sezizat la secundă şi ne-a vorbit ca despre nişte criminali. Ridzi e bine mersi în PD-L şi în Parlament, ca o ştampilă penală pe trandafirul portocaliu şi popular. Prestigioşi istorici români şi străini cred că mormântul lui Achile se află pe Insula Şerpilor. Ar putea fi chiar o destinaţie turistică pe viitor. Ce spui, Elena?

×
Subiecte în articol: editorial