Ce se intampla acum pe piata valutara pare o relatare despre jungla amazoniana - dar cea adevarata, fioroasa, primitiva - si nu cea idilica, descrisa in romanul copilariilor - "Cartea junglei".
|
Din noiembrie si pana acum, de cand Banca Centrala a anuntat ca nu va mai interveni pe piata, pentru a mentine valutele la anumite valori, s-au intamplat multe. In primul rand, nimeni nu a crezut, in momentul liberalizarii contului de capital - caci asa s-a numit, oficial, operatiunea care a debutat acum o luna si jumatate, dinspre BNR - ca euro si dolarul vor ajunge sa scada.
Sa scada dramatic - simt unii. In special cei care aveau de incasat o suma, cat de mica, in valuta - chirii, rate, datorii, depozite, pur si simplu - sau cei care aveau ceva de exportat. Aceeasi marfa capata brusc o alta valoare, in functie de cursul de schimb. Cum cu saltul valutelor romanul e la fel de obisnuit ca si cu galceava politica, surpriza a fost cu atat mai mare cand euro si dolarul au inceput sa scada.
In ultimele zile s-a intamplat la fel. Romanii posesori de valuta au intrat in panica. "Ce facem?", "Schimbam totul in lei?", "Pana cand mai scade dolarul?, ...dar euro?". Intrebarile si, implicit, problemele sunt puse cumva invers. De fapt, leul se intareste - se apreciaza, cum spun bancherii - in detrimentul principalelor valute, asta-i evident. Cum raspunde guvernatorul BNR acestor intrebari, aproape disperate?
"Castigatorii vor fi aceia care se vor misca rapid si vor fructifica oportunitatile oferite, de exemplu, de costul mai scazut al importurilor de echipamente si tehnologie", zice Isarescu. Practic, declaratiile de acum doua zile marcheaza prima iesire la rampa a guvernatorului BNR, dupa decizia Bancii Centrale de nu a mai interveni pe piata valutara. Decizie scontata cu scaderea cu circa 6 la suta a cursului euro si cu 11 la suta a cursului dolarului in mai putin de o luna si jumatate.
Citește pe Antena3.ro
Ca un mesaj pentru romani, guvernatorul concluzioneaza ca acestia nu ar trebui sa se planga de aprecierea leului, pentru ca aceasta reprezinta, de fapt, o reintoarcere la situatia de la sfarsitul lui 2002. Leul s-a depreciat in 2003, in termeni reali, recuperand in 2004 pierderea din anul trecut.