x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Casting pentru prezidenţiale

Casting pentru prezidenţiale

de Adrian Năstase    |    22 Apr 2014   •   14:19

Viaţa politică seamănă tot mai mult cu experimentele de entertaimment. "Românii au talent" sau "Dansez pentru tine" nu ar avea succesul de astăzi - la o anumită categorie de populaţie - fără faza de "play-off" - selecţiile locale. Aşa cum show-urile respective nu ar fi amuzante dacă nu ar include gestica, uimirea, super-uimirea, admiraţia, surpriza membrilor juriului şi felul în care ei sar în picioare, sau cad de pe podium, şocaţi de performanţa concurenţilor, de "tupeul şi de obrăznicia - în sens bun - a băieţilor" (am preluat ceva şi de la cronicarii de fotbal).

Pentru prezidenţiale, partidele au început deja castingul. Fac sondaje, examinează scenarii - pentru turul I, pentru turul II, prezenţa la vot - examinează profilul de prezidenţiabil, caracterul de prezidenţiabil, ideea de tandem, formule de alianţă...

Tatonări deocamdată. Din acest punct de vedere, alegerile europarlamentare vor fi un fel de sondaj naţional cu un eşantion foarte larg.

Rezultatul lor - în ceea ce priveşte prezidenţialele - poate fi înşelător. Din cauza prezenţei la vot, din cauză că vor evidenţia opţiuni generale pentru partide, nu pentru persoane. Cu atât mai puţin pentru candidaţii potenţiali la prezidenţiale.

Intuiţia îmi spune că USL-ul nu se va reface (din păcate), că PSD va forma un tandem (candidat de preşedinte/candidat de premier), iar reprezentanţii Dreptei vor merge separat (cel puţin doi dintre ei) pentru turul I şi se vor grupa după turul II. Vom vedea mai clar după alegerile europarlamentare.


×