x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Casting politic la serviciile secrete

Casting politic la serviciile secrete

de Miruna Munteanu    |    08 Oct 2012   •   16:44

Cică George Maior, insipidul director al SRI, se pregăteşte să fie reactivat politic şi propulsat chiar spre scaunul de premier. După modelul Mihai Răzvan Ungureanu, omologul său de la SIE care a mimat (scurt, dar expresiv) că ar conduce Executivul. Un pedigree emis de servicii are, se pare, mare trecere la Cotroceni. Acolo s-a mutat rezerva strategică de cadre a partidului prezidenţial. Tentativele de a produce o locomotivă electorală capabilă să recredibilizeze "dreapta lui Zeus” au eşuat, deocamdată, lamentabil.

Să ne înţelegem: Mihai Răzvan Ungureanu nu şi-a părăsit locul călduţ din fruntea spionajului românesc doar pentru a-l înlocui temporar pe Emil Boc. Era limpede de la început că, la Guvern, primea un job pe termen scurt, spre foarte scurt. Era, de asemenea, limpede că i se oferea o funcţie onorifică, nicidecum pârghii reale ale puterii. Un carierist pragmatic ca MRU nu ar fi dat vrabia grasă şi ciripitoare din mână pentru cioara muribundă de pe gardul Palatului Victoria. Nu, târgul la care s-a angajat a fost altul. Iar funcţia de premier reprezenta doar o etapă în construirea profilului unui viitor lider de partid, eventual prezidenţiabil. Cu cât mai scurtă etapa, cu atât mai puţin timp pentru greşeli flagrante.

Şefia formală a Guvernului trebuia să-i aducă lui Mihai Răzvan Ungureanu notorietate, prestigiu şi aura de victimă a unei clase politice rezistentă la reformă. I-a mai adus, însă, şi prilejul de a-şi da în petec înmiresmându-se excesiv pe banii contribuabilului. Apostolul dreptei autentice, propăvăduitorul asanării morale a societăţii noastre lipsite de prinţipuri, arhitectul noii Românii a demonstrat o vulnerabilitate incontrolabilă la odicolon. Înaintea sa, un alt "prezidenţiabil” fabricat după indicaţiile Cotroceniului expirase înainte de termen. Teodor Baconski şi-a mototolit caracterizarea în jacuzzi şi admirând prea extatic nurii Elenei Udrea. Desigur, acestea sunt doar detalii (ce-i drept semnificative) ale unei probleme mult mai grave. Problema reală este opţiunea pentru forme fără fond, pentru scamatorii electorale şi construcţii politice butaforice. Liderii de mucava preparaţi în laboratoarele serviciilor secrete nu au reuşit să convingă nici măcar propriul activ de partid. Castingul continuă. Iată de ce a apărut, din senin, George Maior ca potenţial premier. Pentru că proiectul MRU sună tot mai mult – vorba lui Radu Berceanu – a "Avântul Prăbuşirea”.

×