x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cât valorează, pentru dumneavoastră, viața Sorinei Pintea, domnule președinte?

Cât valorează, pentru dumneavoastră, viața Sorinei Pintea, domnule președinte?

de Serban Cionoff    |    03 Mar 2020   •   09:37
Cât valorează, pentru dumneavoastră, viața Sorinei Pintea, domnule președinte?

 La această oră, un om se luptă cu o boală grea, care, în orice moment, îi poate pune  în pericol viața. Nu poate să mănânce și are permanent nevoie de un medic dar, din păcate, acest medic nu a fost chemat să fie lângă ea și să o ajute. Se întâmplă, toate acestea, nu acasă la bolnavă și nici într-un spital, ci în celula unde este ținut de câteva zile acest om. Nu contează faptul că acest om este fostul ministru al sănătăți, Sorina Pintea. Contează, numai și numai faptul că este un cetățean al României, stat de drept, stat membru al Uniunii Europene, un cetățean căruia i se încalcă dreptul său suprem, dreptul la viață! Un om care, în condițiile precare în care se află, prin statutul său de deținut, nu poate beneficia de tratamentul de care are vitală nevoie, numai și numai pentru că un procuror și un judecător consideră că, fie și aflată în arest la domiciliu, Sorina Pintea reprezintă un pericol public!

 Sunt tot mai mulți oameni de bună credință care iau act, cutremurați și revoltați,de lupta pe care Sorina Pintea o duce cu boala și cu lipsa de omenie a unora sau a altora, întrebându-se dacă acest caz de-a dreptul halucinant, de barbară încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, este cunoscut celor care se auto-proclamă marii, neînfricații apărători ai legii și ai legalității. Firește că se află, de vreme ce și procurorii DNA lucrează sub autoritatea ministrului de justiție. Care, la rândul său,se află pe lista guvernului cu care premierul desemnat, Florin Cîțu, va veni în fața Parlamentului pentru a primi votul de investitură. Angajându-se că va face totul și că nu va precupeți nici-un efort pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea României și a tuturor românilor,indiferent de etnia lor,ca și de credințele lor politice sau religioase          

Știu, oare, domnul ministru desemnat, Cătălin Predoiu și domnul aspirant la investirea ca premier al României, Florin Cîțu, drama pe care o trăiește la aceste ore cetățeanul român Sorina Pintea numai și numai pentru că un procuror și un judecător au decis că ea trebuie să rămână în arest? Și asta deși toate analizele dovedesc ,fără putință de tăgadă, că în fiecare clipă s-ar putea petrece un eveniment cu consecințe nefaste. Și că, acum până nu este prea târziu, este nevoie ca  domniile lor să ia o decizie perfect legală și omenește îndreptățită. Decizia ca Sorina Pintea, cetățean român, să fie scoasă din arest și să se afle sub supravegherea legii acasă sau într-un spital, unde să primească toate îngrijirile medicale de care are urgentă nevoie? Firește că știu dar nu au mișcat un deget.

 Și atunci vin și mă întreb, iar, la rândul meu, întreb mai departe: oare președintele Klaus Iohannis, președintele tuturor românilor, investit de legea fundamentală a țării să fie garantul suprem al respectării drepturilor omului, cunoaște această situație pe care nu îmi mai găsesc cuvinte ca să calific? Firește că știe, dar,până acum, tace mâlc! Deși ar fi putut să intervină și să ceară celor în drept să ia măsurile de scoatere a Sorinei Pintea din arest și plasarea sa în sub supraveghere la domiciliu. Putea să facă asta dar, până acum, nu a făcut-o!

 Bineînțeles că se vor afla avocați din oficiu ai domnului președinte care îmi vor atrage atenția că dacă ar face acest lucru președintele Klaus Iohannis și-ar depăși atribuțiile prevăzute de Constituție. Nimic mai fals! Fiindcă eu, și sunt convins că nu numai eu, nu îi cer domnului președinte decât să o ajute pe Sorina Pintea să se poată bucura de ceea Declarația drepturilor omului consfințește că este dreptul său suprem- dreptul la viață! Cât despre ipoteza, foarte puțin justificată, că, în cazul în care ar interveni și ar cere ministrului justiției sau premierului desemnat să examineze, cu înțelegere și cu bună credință, situația dramatică în care se află Sorina Pintea-cetățean al României care, până la pronunțarea sentinței definitive beneficiază de prezumția de nevinovăție-, domnul președinte și-ar depăși prerogativele, pot să garantez că nici-un om cu frica lui Dumnezeu nu va ridica cuvânt în fața sa. Dimpotrivă, dacă ar interveni, acum, când încă mai se poate face ceva, ar putea să examineze șirul de abuzuri și de încălcări ale legii și legalității comise de către procurorii DNA și, poate ar avea o mai corectă evaluare a realității. Asta este tot ceea ce am avut de spus și de scris în aceste clipe de cumpănă despre care au avut curajul și demnitatea Mihai Gâdea și invitații săi să discute, cu multă înțelepciune și cu profundă omenie, în îemisiunea difuzată pe canalul Antena 3.

 Cu ani în urmă, un mare înțelept și un mare umanist, Andre Malraux, a rostit aceste cuvinte memorabile: „O viață de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om”.

 Cât valorează, pentru dumneavoastră, viața cetățeanului român Sorina Pintea, domnule președinte?

×