x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Catastrofa restauratiei regimului Basescu

Catastrofa restauratiei regimului Basescu

de Sorin Roşca Stănescu    |    23 Iul 2012   •   09:22

A afirma ca este autorul unui puci acela care se angajeaza ca paraseste scena politica, daca romanii nu il demit pe Basescu, este cel putin o ineptie. Este imposibil, din punct de vedere logic, dar si material, ca Antonescu sa participe, in acelasi timp, la o lovitura de stat si sa isi puna intreg destinul politic in mana unor cetateni care participa la referendum. Daca cetatenii acestei tari nu vor intelege cine este cu adevarat periculos si cine le poate readuce o existenta normala, atunci nu vor iesi in numar suficient de mare la vot. Iar regimul Traian Basescu va fi restaurat. Acesta este adevaratul pericol al restauratiei.

Daca se va intampla ca Traian Basescu sa-i convinga pe 35 – 40 la suta dintre romani sa nu mearga la vot, atunci el se va intoarce la Cotroceni iar Crin Antonescu va pleca acasa. Ce urmeaza? Guvernul USL ramane. Nu poate abandona ceea ce electoratul i-a dat printr-un vot masiv la alegerile locale. Dar Guvernul va fi impotent. Pentru ca orice act normativ va fi refuzat la promulgare si apoi atacat la Curtea Constitutionala, intre timp sacralizata in plan intern si extern. Una dintre principalele prerogative ale Executivului, cea de a propune acte normative, va fi amputata.

Cealalta, vizand administratia publica centrala, va fi torpilata permanent de catre Traian Basescu restaurat si principalele sale instrumente. DNA si ANI. Rand pe rand, ministrii, secretarii de stat, prefectii vor fi hartuiti, denuntati, anchetati. Pentru te miri ce. Guvernul nu va putea, in perioada urmatoare, sa ia masurile de redresare economica pe care si le-a propus, ameliorand astfel viata romanilor.

Dar dincolo, la Cotroceni, va fi oare parfum? Nicidecum. Executivul si USL se vor apara contraatacand. Astfel si prerogativele presedintelui – jucator, seria noua, vor fi rand pe rand amputate.

Va fi un macel politic, din care nimeni nu se va alege cu ceva. Poate doar unele state europene, care vor avea de castigat din disolutia puterii de la Bucuresti. Iar pierderile inregistrate de societate, pana cand odata si odata lucrurile vor fi transate, se vor cifra la sume uriase. Greu de recuperat.

In aceste conditii, singura sansa a USL de a-i scapa pe romani de regimul Traian Basescu este sa le ofere toate argumentele in aceasta saptamana care a mai ramas pana la referendum, pentru ca ei sa poata lua o decizie corecta. Toate argumentele pentru ca fiecare cetatean sa aiba posibilitatea sa decida ca trebuie sa mearga sa voteze, indiferent de partea cui este.

La randul sau, Traian Basescu, sustinut de PDL si de o serie de institutii, ai caror reprezentanti au ramas sub autoritatea suspendatului, fac eforturi disperate, tot in aceasta saptamana, pentru a-i convinge pe cat mai multi romani de contrariul. Si anume ca duminica trebuie sa stea acasa. Sa nu-si manifeste nicio optiune politica. Sa nu voteze. Sa lase lucrurile sa mearga la fel si in continuare.

Intr-o analiza anterioara, am aratat ca 9.200.000 de romani, cati ar trebui sa valideze, prin prezenta lor, referendumul, nu reprezinta, in realitate, 50 la suta din electorat. Ci un procent de peste 60 la suta. Asta inseamna ca, pentru ca referendumul sa poata fi validat, USL trebuie sa-i convinga pe toti romanii nebasisti sa voteze. La randul sau, Basescu are de convins un procent mai mare decat propriii sustinatori.

Sursa: CorectNews

×