x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Câteva precizări necesare…

Câteva precizări necesare…

de Serban Cionoff    |    12 Apr 2016   •   20:15
 Câteva precizări necesare…

Dacă aș fi întrebat de ce mă simt și mă declar solidar cu ,,Antena 3’’ și cu ,,Jurnalul Național’’ aș răspunde fără ezitate: pentru două motive esențiale. Și anume:

-1) Pentru curajul și profesionalismul cu care caută și promovează adevărul în atâtea și atâtea cazuri pe care, din interese mărturisite sau nu, unii el vor definitiv ascunse și clasate;

-2) Pentru respectul constant pe care îl acordă schimbului liber și argumentat de idei, pentru franchețea cu care acceptă puncte de vedere diferite, uneori chiar antagonice, într-o dezbatere de idei cu adevărat democratică și constructivă.

Din aceste motive și, în mod deosebit, pornind de la cel de-al doilea argument mai înainte menționat, am decis să propun spre publicare colegilor de la ,,Jurnalul Național’’rezervele mele categorice față de alegațiile președintelui Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, formulate în emisiunea ,,La ordinea zilei’’, difuzată luni seara pe canalul Antena 3.

Mă refer la opiniile critice pe care liderul acestei importante entități a mișcării sindicale le-a avansat referitor la indemnizațiile pe care ar urma să le încaseze ziariștii ajunși la vârsta pensionării. Subiect care, după cum bine se cunoaște, i-a provocat o teribilă iritare și purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, el însuși fost, pentru o vreme, ziarist, care a numit, într-un mod total incorect, aceste indemnizații  ca fiind ,,pensii speciale’’ ale ziariștilor. Opinie spre care pare a înclina și liderul BNS…

Să o spun fără reticențe: avem de-a face, în acest caz, cu o grosolanămistificare, deoarece nu este vorba desprenici-un fel de pensii speciale. În realitate, este vorba despre indemnizațiile pe care jurnaliștii care sunt membrii ai uniunilor de creație constituite legal și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică ar urma să le încaseze în urma completării unei legi adoptate încă în anul 2008. Lege care nu includea breasla gazetarilor printre creatori.

Se pare, însă, că tocmai această incluziune a fost de natură să îl nemulțumească pe domnul Dumitru Costin! Care a nu și-a putut reprima iritarea și grimasa cu care a însoțit simpla pronunțare a cuvântului ,,creatori’’. Îmi este greu să înțeleg care au fost criteriile cu care a operat distinsul lider sindical atunci când nu a admis jurnalismul în sfera creației. Să fi rămas în vigoare aceleași considerente cu care, acum douăzeci și ceva de ani, au operat liderii federațiilor sindicale, printre care și domnul Dumitru Costin, atunci când au pus cruce cotidianului ,,Realitatea românească’’, singura publicație a mișcării sindicale din România post-decembristă?

Știm cu toții că, atât în vocabular cât și în viață, antonimul verbului ,,a crea’’ este verbul,,a distruge’’ și de aceea nu poate decât să mă surprindă lejeritatea cu care respectabilul lider sindical respinge folosirea cuvântului ,,creație’’ atunci când este vorba despre gazetărie și despre gazetari.  

O altă idee, repetată cu o semnificativă ostentație de către președintele Blocului Național Sindical, a fost aceea că ziariștii nu și-au plătit cotizațiile de sindicat. Nu s-a înțeles, însă, care este perioada la carese referea  domnul Dumitru Costin? Pentru cădacă era vorba despre perioada de dinainte de prăbușirea regimului partidului unic-și a UGSR , deci, a sindicatelor unice!- trebuie să îl informez că gazetarii și-au achitate foarte conștiincios cotizațiile de sindicat. Iar dacă se mai întâmplau asemenea abateri, ele erau drastic sancționate pe linie de partid!

 Numai că, deschizând discuția, domnul Dumitru Costin atinge un subiect extrem de sensibil și ne pune în situația de a îi cere să ne răspundă la o inevitabilă întrebare: care a fost, imediat după decembrie 1989, soarta patrimoniului financiar și a locațiilor fostului UGSR? Patrimoniu financiar și locații în care se regăseau și cotizațiile de sindicat ale noastre, ale ziariștilor din presa centrală și locală. Inclusiv a celor care au lucrat în redacția săptămânalului ,,Munca’’(fost cotidianul ,,Munca’’) , organul de presă al UGSR. Acesta fiind, de altfel, un subiect pe care l-au abordat, în mod repetat și cu o remarcabilă franchețe, atât reporterii ,,Antenei 3’’, cât și cei de la ,,Jurnalul Național’’.

Acestea au fost câteva precizări pe care am socotit de datoria mea să le fac publice după declarațiile televizate ale președintelui BNS, Dumitru Costin, despărțindu-mă, categoric, de asemenea abordări, pe cât de incorecte pe atât de nedrepte, la adresa mediului gazetăresc și a profesiunii de ziarist. Precizări pe care le-am propus spre publicare colegilor de la ,,Jurnalul Național’’, cei care, nu cu multă vreme în urmă,m-au ajutat să transmit în spațiul public un punct de vedere critic referitor la declarațiile incorecte și chiar mincinoase ale răspândacului oficial al celui mai neperformant Guvern din ultimii peste 25 de ani de istorie a României.

 De aceea, nu pot decât să regret faptul că declarațiile președintelui BNS despre ziariști și despre breasla lor, nu doar că sunt nedrepte și incorecte, dar sunt făcute într-un moment total nepotrivit. Adică în condițiile în care ziariștii care își respectă profesia și publicul lor  trebuie să se fie alături de mișcarea sindicală și să îi susțină atitudinea fermă față de totala incoerență și lipsă de profesionalism cu care guvernul lui varză de Bruxelles tratează o lege vitală a societății românești, cea a legii salarizării bugetarilor.

×