În februarie, piaţa financiară a fost scurtcircuitată de ştirea că 219 cetăţeni români au conturi în Elveţia la sucursala HSBC. Conturile însumau 3,5 miliarde de euro şi apăreau în cascadă dezvăluiri despre fraudarea autorităţilor naţionale din zeci de ţări cu ajutorul deliberat şi nemijlocit al acestei bănci care administra active de circa 300 miliarde de euro. A apărut şi o listă selectivă a românilor care îşi puseseră banii la adăpost în Elveţia, cu suspiciunea că au fugit de plata taxelor, după metoda utilizată de 100.000 de cetăţeni bogaţi ai lumii, clienţi HSBC.
După şase luni de la cutremurul din casele de bani ale celor mai bogaţi români, nu a urmat vreo replică de la ANAF. Brigada de control a marilor averi s-a năpustit pe manelişti, televiziunile având zilnic marfă de tocat veşti despre averea lui Salam, Adi Minune&Co. Odată cu acompaniamentul de rigoare, s-a dus şi interesul pentru ştirea din februarie. În iulie 2014, HSBC a obţinut licenţa să funcţioneze în România. Legăturile ,,bandei celor 219’’ cu banca vizată de ancheta internaţională datau de peste zece ani, aşa încât problema nu pleca de la clienţii noi, ci de la tradiţionalii muschetari care au ştiut să dea ţepe Fiscului din Romînia din anii capitalismului salbatic, având meditatori elveţieni.
Din Argentina, ţara care se luptă cu o corupţie endemică, după catalogările standard, s-au scurs pe lângă Fisc în Elveţia 3,5 miliarde de dolari. Şi statul argentinian vrea să-şi recupereze drepturile, să-i sancţioneze pe spălătorii de bani şi pe evazionişti. Nu a început lupta cu acordeoniştii şi dansatorii celebri de tango. A angajat doi experţi francezi în depistarea fraudelor gestionate de HSBC. Unul este un fost informatician de la filiala HSBC din Geneva care a furnizat în 2009 lista clienţilor frauduloşi cu conturi secrete; al doilea, un expert în marketing la UBS, bancă pătată de scandaluri similare. Fiscul din Buenos Aires a ales să lucreze cu oameni care ştiu din interior fenomenul hoţiilor bancare. La Bucureşti, cautătorii par să adulmece banii după ce cântec se strecoară pe sub uşă. Este muzica ce ne place!