x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ”Ce ai face dacă n-ai avea limite”?

”Ce ai face dacă n-ai avea limite”?

de Maria Timuc    |    19 Iul 2012   •   13:05

Asta-i o replica dintr-un film; din acel film, pe care l-am vazut in urma cu multi, multi ani, imi amintesc doar scena in care doi barbati stau in fata casei intr-o seara si sunt preocupati de sanatatea unui copil, dignosticat cu o boala mortala. Unul dintre barbati il intreaba ganditor pe tatal copilului, evident, deprimat, indurerat, din cale afara de nefericit si de neputincios:'Ce ai face acum daca n-ai avea limite'? Nu-mi amintesc raspunsul din film, dar imi imaginez ca un tata si-ar vindeca imediat copilul daca n-ar avea limite. N-ar inmulti un cont in banca, nu s-ar gandi la un Porche, nu l-ar preocupa succesul in lume sau reputatia. El ar alege viata copilului si toate celelalte lucruri pe care noi le putem crede importante in anumite situatii de viata l-ar lasa rece.

'Ce ai face daca n-ai avea limite' imi pare o intrebare sugestiva si puternica pentru cei care vor sa se cunoasca pe ei insisi, ca si pentru cei care ar dori sincer sa stie ce vor cu adevarat. Imi imaginez intrebarea aceasta pusa la scoala, intr-un liceu, pentru cateva sute de elevi; cred ca raspunsurile ar putea fi socante, unele deosebit de frumoase, altele capabile sa dezvaluie structura psihica discordanta sau cel putin una care prezinta mari semne de intrebare. Am intelege care sunt prioritatile unui om, valorile sale, urgentele, tulburarile, frumusetea sau uratenia interioara, reperele, modelele si sensibilitatile, cum am intelege destul de mult din structura psihica a fiecaruia. Ar fi un experiment interesant si tulburator. Pana cand s-ar incumeta cineva sa-l faca in mod colectiv, fiecare dintre noi l-ar putea face singur. 'Ce as face daca as fi nelimitat', ce as face daca mi-as imagina ca sunt liber sa fac ce vreau, sa iau din viata tot ce visez, sa dau ce vreau cu adevarat, sa merg unde vreau, sa fiu cine vreau, sa am ce vreau? Raspunsurile sincere pe care ni le-am da noua insine ne pot ajuta sa ne cunoastem si sa ne recunoastem asa cum suntem. Ne-ar ajuta sa stim daca ceea ce avem, facem sau suntem azi si acum este ceea ce vrem cu adevarat. Ne-ar ajuta sa intelegem ce dorim si nu avem, ce avem si nu dorim, ce suntem si ne displace, ce nu suntem si ne creeaza frustrare, tensiune, neliniste sau durere.

Daca ne-am distruge dusmanii si i-am vedea pe altii suferind, vom descoperi cauza esentiala a lipsurilor si a suferintei pe care o simtim adesea, o inabusim in alcool, stimulente, medicamente sau o traim in mare taina. Credinta ca distrugerea altora ne va aduce bine e doar un urias balon de sapun, care ne amageste pentru o clipa cu zborul sau fastuos, caci invidia, ura si dorinta de a face rau ii fac rau mai intii celui ce le gandeste. Ele devin autosugestie, se impregneaza in subconstient si-l afecteaza pe cel care le gandeste . Aceasta este una dintre marile cauze ale incapacitatii noastre de a simti fericirea, iubirea si speranta. Este cauza piedicilor in viata, caci din minte incepe succesul sau esecul si tot in minte se nasc bogatii sau saracii. 'Ce ai face daca ai fi nelimitat' e o intrebare grandioasa; iti poate arata tie insuti adevaruri pe care nu vrei sa le vezi, greseli pe care nu vrei sa le recunosti, cutume mentale si emotionale sau virtuti si calitati pe care le proiectezi asupra altora. E o intrebare care-ti poate dezvalui cauza suferintei tale si una care te poate ajuta sa corectezi cu precizie ceea ce nu-ti foloseste, nu-i benefic si e un obstacol catre implinire in aceasta viata.

×