Un amic m-a întrebat dacă se vor retransforma băncile în cârciumi - așa cum am scris recent - cine va mai emite carduri de credit sau va facilita plăți în descoperit de cont, cel care permite salariaților să-și regularizeze cumpărăturile de la hipermarket la leafă.
Prietenul meu cred că atinge o problemă sensibilă, pentru că după ce eram slab bancarizați, în loc să emitem mai multe carduri și să montăm POS-uri/multifuncționale, avem mari șanse să ne întoarcem la plata pe caiet.
O astfel de “operațiune” se derulează frecvent în satele României, unde țăranii se întâlnesc arareori cu banii într-o economie agrară dominată de troc, și mulți dintre ei își sting debitele de la magazin sau bodegă, la final de lună, când primesc ajutorul social.
Ceea ce generează probleme și a blocat pentru o vreme business-ul rural a fost decizia Fiscului de a-i sancționa pe cei ce nu eliberează bon. Fapt care li s-a părut anapoda celor ce derulează tranzacții pe o piață ce nu se plasează continuu în sfera banilor. Însă vânzătorii au învins acest impediment și au început să-și ofere bunurile direct de acasă.
Sigur că atunci când POS-urile și overdraft-urile bancare lipsesc problema lichidității se poate rezolva cu ajutorul IFN-urilor și a caselor de amanet, dar, din păcate, acestea s-au remarcat de-a lungul timpului prin costuri de finanțare piperate și atunci o altă modalitate ar fi ca negustorii să crediteze prin intermediul cardurilor emise chiar de ei.
Soluția este extrem de simplă. Pe un card de carton, unde sunt trecute de către comerciant produsele vândute și valoarea acestora, acceptantul tranzacției își pune semnătura.
De asemenea, pe cardul de la client, care conține exact aceleași date, semnează vânzătorul.
Bineînțeles că acesta din urmă trebuie să aibă o procură care să ateste că e abilitat de către compania unde își desfășoară activitatea să încheie operațiuni de retail.
Iată însă cum pot fi relansate vânzările pe card și extinse din mediul rural în cel urban, care va putea, la rândul său, să nu aibă de suferit din cauza retransformării băncilor în cârciumi.