x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce așteptăm să motiveze motivarea Curții Constituționale...

Ce așteptăm să motiveze motivarea Curții Constituționale...

de Serban Cionoff    |    11 Mar 2017   •   10:07
Ce așteptăm să motiveze motivarea Curții Constituționale...

 Oricât s-ar strădui înregimentații colportori- care își mai zic și ,,independenți’’- să ascundă adevărul, cu siguranță că, o dată publicată motivarea deciziei Curții Constituționale privind anchetarea de către  DNA a elaborării OUG 13/2017, gunoiul nu mai poate fi îngropat sub preș! Firește, a sărit ca ars Dan Tăpălagă, care a trâmbițat despre niște ,,derapaje majore’’ pe care le-au semnalat ,,o serie de juriști experți în drept constituționali’’ intervievați de HotNews cu privire la respectivul document. Experți ale căror nume nu ne-au fost comunicate și nouă, identitatea lor fiind protejată de… plural colectiv! Singura personalitate nominalizată fiind judecătoarea Livia Stanciu. Care, mai mult sau mai puțin întâmplător, este și singura membră a Curții Constituționale care a votat împotriva menționatei decizii.

 Pe bună dreptate, mulți oameni de bună credință au pus punctul pe I, cerând demisia/demiterea multilateral- medaliatei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Că, nici până acum, doamna cu pricina nu și-a înaintat demisia (de onoare sau nu), asta nu mă mai miră. După cum nu mă mai miră nici răspunsul super-laconic al Ministerului Public, din care aflăm doar că  motivarea deciziei Curții Constituționale este,,analizată atent’’ urmând ca ,,decizia să fie respectată de către toți procurorii’’. Priceapă cine poate! De fapt, am priceput că rămâne cum am vorbit... Așa după cum nu am absolut nici-o așteptare de la președintelui Klaus Iohannis, de vreme ce taman domnia sa a propus-o pe Livia Stanciu- singura votantă ,,nu’’ dintre cei opt judecători- pentru un mandat la Curtea Constituțională. Împrejurare în care nu ne mai rămâne decât să așteptăm cu maxim interes ceea ce va avea să ne spună profesorul universitar Tudorel Toader, ministrul de justiție, care va fi, duminică, invitatul lui Radu Tudor la emisiunea sa de pe canalul Antena 3.

 Până atunci eu zic să ne uităm pe recentul sondaj de opinie realizat de CIADO, mai precis la câteva date relevante pentru  cota de încredere a românilor în justiție. Astfel, 37% dintre cei chestionați au declarat că acordă credit modului în care se împarte dreptatea în scumpa noastră patrie, față de 48% câți erau cu numai doi ani înainte. Foarte semnificativ , 40 % dintre respondenți au declarat că înclină ca pe viitor să nu mai acorde încredere justițiarilor, cu 9 % mai mult decât în 2015. Dar cel mai tare m-a pus pe gânduri acel procentaj de 25 % dintre cei chestionați care au declarat că se consideră nedreptățiți de sentințele primite, de ei sau de persoane apropiate, în cauze penale sau civile. Să facem,deci, o  socoteală: dacă 25 % din cele 1500 de persoane care au răspuns chestionarului au invocat acest argument determinant al neîncrederii în actul de justiție,vă puteți imagina la ce cote se ridică neîncrederea la nivelul populației adulte a României? Cât privește faptul că eșantionul de vârstă tânără nu se arată îngrijorat de abuzurile din justiție, ba chiar participă la mitinguri în apărarea DNA și a șefei sale, nu pot decât să le doresc, cu toată dragostea, ca viața să îi ferească, pe ei și pe cei dragi lor, de experiențe care să le arate adevărată față a DNA și a ,,sistemului’’.  

 Am făcut, deloc întâmplător, trimitere la semnificațiile celor 25 % care au avut și poate mai au de pătimit de pe urma abuzurilor (in)justiției pornind de la faptul că, de regulă,presa aduce în prim plan cazuri de sentințe date, fie la comandă politică fie din cauze unei precare pregătiri profesionale a procurorilor și a judecătorilor, în care sunt implicate nume sonore, personalități ale vieții publice( politicieni, oameni de afaceri).  Există, însă, o  bază de masă, alcătuită din oameni simpli,pur și simplu niște anonimi, care au fost condamnați pe nedrept și care au plătit cu ani de închisoare sau cu mult bănet de pe urma unor sentințe de rea credință sau tembel dictate. Spre cinstea lor, Antena 3 și Jurnalul Național au adus în prim plan multe asemenea situații și sunt convins că o vor face și de-acum înainte.

 Pentru toate aceste motive, cred că discuția despre revoltătoarele încălcări ale dreptului la o justiție corectă nu trebuie să se oprească doar la nivelurile superioare ale societății, ci trebuie să ajungă până la ,,talpa țării’’ acolo unde procurorii au dictat judecătorilor abuzive sentințe. Firește, unii dintre cei nedreptățiți au avut șansa de a se adresa CEDO, de unde au primit decizii reparatorii, pentru care reparațiile bănești cuvenite s-au plătit și se plătesc de la bugetul țării.

 Știu că pentru o asemenea răsturnare radicală a lucrurilor este nevoie de un uriaș efort concentrat și de buna credință a tuturor celor direct implicați, dar cineva trebuie să facă primul pas. Cât mai curând și fără nici-un fel de reticență! De aceea, i-aș sugera confratelui Radu Tudor ca, în marja dialogului pe care îl va avea duminică seara cu domnul ministru Tudorel Toader, să îl întrebe dacă și când are în vedere să rezolve două subiecte de maximă urgență: 1. Adoptarea unei Legi a răspunderii magistraților și a procurorilor; și 2. Scoaterea procurorilor din corpul magistraților, acolo unde i-a vârât cu anasâna Monica Macovei, devenită, între timp, notorie europârâcioasă?

  Iar dacă tot am ajuns la prefixul ,,euro’’ sunt convins că, în replică, inimoșii noștri europarlamentari, Victor Boștinaru și Mircea Diaconu,invitați aseară la emisiunea moderată de Adrian Ursu, vor transmite, ca și până acum, înaltelor instituții ale UE informațiile corecte inclusiv despre ceea ce se întâmplă în justiția României, în mod deosebit în DNA. Prezentând, în aceeași notă de corectitudine și de obiectivitate, inclusiv situația reală în ceea ce privește cele ,,5 secvențe revoltătoare din România ostilă’’ despre care discutat, cu salutară sinceritate, împreună cu Dan Matei Agaton și cu Mihnea Predețeanu.

  Acestea ar fi câteva dintre primele acțiuni pe care așteptăm să le motiveze, în lumea justiției și în societatea românească, motivarea deciziei Curții Constituționale.

×