x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce e mic si democrat si se schimba neincetat?

Ce e mic si democrat si se schimba neincetat?

11 Mai 2005   •   00:00

Persoanele care si-au schimbat, chiar radical, credintele politice nu m-au intrigat niciodata. Nu vorbesc aici despre ceea ce presa a numit "traseism", pentru ca in acest caz se schimba doar partide, nu si o credinta.

Traseistul crede mereu in aceleasi valori sacre: el insusi, scaunul lui, buzunarul lui. Dar si pe parcursul vietii unui om politic adevarat pot aparea momente de indoiala, de reanaliza, de reconvertire. Nu de putine ori se schimba chiar lumea in care actioneaza omul politic, iar aceste schimbari pot impune reevaluari personale. Cand iti schimbi credinta politica, schimbi partidul. Asta e simplu. Mai complicat este atunci cand constati ca tu crezi in aceleasi lucruri, dar partidul tau tocmai se pregateste sa se schimbe pe neprevazute in cu totul altceva. Si ca si se va transmite in curand, pe cale oficiala, care trebuie sa fie noile valori politice pe care le vei apara cu credinta. Asta pare sa faca, in aceste zile de primavara instabila, Partidul Democrat.

Sigur, si aici se impun unele precizari. Toate partidele care se respecta evolueaza o data cu lumea. Dar o fac mereu in interiorul aceluiasi spatiu politic - de stanga sau de dreapta - , mai larg sau mai stramt definit. Daca o parte din membrii lor se simte atrasa intr-o cu totul alta directie, apare o disidenta si se naste, eventual, un alt partid. Nu e de conceput ca o structura de stanga sa devina brusc de dreapta, cu arme, bagaje, voturi, sedii si masini de serviciu. Si totusi, asta se pregateste in Partidul Democrat.

PD (FSN) a aparut in 1992 si si-a definit mereu identitatea ca o reactie fata de partidul din care s-a desprins. PD s-a dorit mereu varianta mai tanara, mai dinamica, mai moderna a fratelui mai mare FDSN/PDSR/PSD. Si chiar a fost o vreme cand acest frate mai mare era mai lent, mai batran si mai ancorat in trecut. Problema bizara a PD a ramas mereu insa tocmai absenta dinamismului. In vreme ce fratele mai mare a evoluat, poate prea lent, dar continuu, PD a stat pe loc. Contributiile lui la o constructie ideologica a social-democratiei romanesti sunt egale cu zero. Cele la practica guvernarii de acest tip, la fel. Si a venit o zi in care democratii au constatat ca PSD devenise partidul pe care ei nu au reusit niciodata sa-l puna la punct. Partidul care crede cu adevarat in proprietate, in piata, in protectie sociala, in integrare europeana sau atlantica. Mai mult, realizeaza lucruri concrete si substantiale in acest sens. De la inceputul acestui mileniu, PD a intrat intr-o serioasa criza de identitate.

Din acest punct de vedere, "decolarea" democrata nu aduce nici o paguba stangii romanesti. In fond, nu avem de-a face decat cu oficializarea unei rupturi produse mai de mult. Dar asta nu inseamna ca transformarea posibila a PD in partid popular nu e mai putin incoerenta politic si miroase mai putin a oportunism. Prin jocul catorva lideri, o mare masa de membri se trezeste peste noapte cu o alta identitate. Si ei vor fi nevoiti sa vorbeasca cu oamenii carora le cer increderea si votul, imbracati in haine de imprumut. Acesti membri sunt, fara indoiala, desconsiderati. Iar electoratul care a votat cu PD, chiar sub palaria oranj a Aliantei D.A., sunt, tot fara indoiala, tradati. V-ar placea sa platiti prin posta un aragaz si sa constatati ca ati primit in pachet o pereche de foarfeci de tuns iarba?

Sunt analisti indragostiti de ideea ca, in Romania, ideologiile nu au nici o importanta si nu intereseaza pe nimeni. Si eu sunt de acord ca romanii nu voteaza dupa ce au citit un tratat gros de politologie. Dar cei care formeaza partide? Ei dupa ce criterii se aduna? In ce cred ei? Iata, in ceea ce-l priveste, PD raspunde pe mai multe voci: intr-un loc cat mai caldut sub soarele pluralist al Europei. "N-am reusit sa construim in 13 ani un partid social-democrat. Vom fi deci populari! Pentru ca acest loc ramasese liber la inceputul anului. Acum, nu mai e asa de liber, suntem deja al patrulea partid popular in ordine cronologica. Dar noi vom fi, ca de obicei, partidul popular mai tanar, mai dinamic, mai modern. Macar o vreme."

×
Subiecte în articol: editorial partidul