x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce farse a pus la cale istoria

Ce farse a pus la cale istoria

de Florin Condurateanu    |    21 Iun 2012   •   15:07

De multe ori istoria a facut scamatorii cu adevarul. A construit eroi din soldati fricosi care tocmai fugeau din prima linie. Insa un glont a muscat din carnea lor din intamplare si sangele a impresionat multimile care eronat i-a urcat pe soclul statuii de eroi. Unul din cazurile in care istoria a trisat a fost cel al lui Vasile Roaita glorificat ca erou al grevelor din 1933.

Invatau si copiii la scoala despre sacrificiul eroic al eroului clasei muncitoare Vasile Roaita, care tragea sirena chemand muncitorimea la greva, iar pentru asta l-au ciuruit golantele jandarmilor. In realitate, lucrurile stateau cu fundul in sus. S-a dovedit ca Vasile Roaita, eroul proletariatului revolutionar nu tragea sirena sa se continue greva, ci o tragea ca sa cheme spargatorii de greva, cei care trebuiau si sa-i ciomageasca pe grevisti, dar si sa munceasca in locul lor anuland efectul grevei. Niste gloante zburand bezmetic l-au atins pe antierou, insa propaganda comunista n-a ratat ocazia sa-l glorifice pe Vasiel Roaita care actiona impotriva grevistilor. De-altfel o alta cacialma istorica a fost umflarea cu pompa a rolului pasamite decisiv jucat de Partidul Comunist in ziua de 23 August dar si in perioada de asa-zisa ilegalitate. In realitate, Partidul Comunist n-avea nici 1.000 de membri, era compus din circa 800, dintre care romani numai 100, restul fiind agenti ai Cominternului de nationalitati altele cum ar fi maghiari, ucrainieni, evrei, bulgari etc.

Uluitoare este confesiunea maestrului Sergiu Nicolaescu privind filmele lui cu comisari. L-am intrebat intr-o emisiune pe indragitul regizor cine a fost modelul dupa care a fost plamadit personajul comisarului din filmele "Cu mainile curate', si celelalte. Sergiu Nicolaescu a raspuns ca s-a inspirat in realizarea figurilor indragitilor comisari din persoana unghiului sau. Fratele mamei lui Sergiu Nicolaescu era chiar unul din comisarii vestiti ai Bucurestiului. Stia tot ce misca, se imbraca elegant, iubea masinile de viteza si femeile frumoase. Se plimba pe Calea Victoriei si arata cu degetul spre trecatori: "ala e un hot de lux cu sal de matase alb, care sparge seifuri de maxima siguranta, alalalt e un gainar care fura din case, ceilalti sunt batausi care chefuiesc in carciumile din Chirigiu, celalalt este unul din cunoscutii homosexuali'.

Ei bine, comisarului, unchi al lui Sergiu Nicolaescu, i s-a intamplat urmatoarea intamplare tulburatoare. In timp ce-si facea promenada pe Calea Victoriei a trecut in alergare pe langa el un tanar mic de statura care i-a soptit sa-l aresteze doua zile. A disparut dupa un colt, dar a mai venit in viteza cerandu-si soptit iarasi arestarea. Mirat, unchiul lui Sergiu Nicolaescu l-a bagat la beci, iar acolo tinerelul a destainuit ca era informator la Siguranta, si ca voia sa fie arestat ca sa-si scrie in liniste turnatoriile in beciul Politiei. Dupa ce-si scria trunatoriile comisarul il punea sa-si dea singur un pumn in ochi pentru a se invineti si a parea plauzibila arestarea lui cu asa-zisa anchetare. Culmea-culmilor tanarul turnator la Siguranta era asa-zis comunist in ilegalitate. Unul dintre laudatii erori comunisti dintre razboaie.

Ce parodie urat mirositoare! Numai ca turnatorul la Politie, cu straie de "erou' a avut ghinion. Tocmai isi para cunoscutii in mascarada arestarilor de doua zile cand la Jilava a venit un comando legionar rafuindu-se si ucigand adversarii intemnitati din celelalte partide. Iar comunistul turnator a fost impuscat si el din greseala, aflandu-se in beci ca sa dea informarile la Politie. Dupa 23 August familia falsului erou comunist, un paracios derizoriu, a aflat cine il inchisese doua zile pe turnator si numele lui era cel al comisarului renumit unchi al lui Sergiu Nicolaescu. Ca atare, comisarul, fratele mamei lui Sergiu Nicolaescu, a fost trimis la canal cu detinutii politici trimisi la exterminare si a venit de acolo bolnav grav. N-a apucat sa vada filmele "Cu manile curate' si cu comisarul creionat dupa personalitatea lui. Multe farse a pus la cale si istoria!

×
Subiecte în articol: editorial