x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce lipseste din Balcani: un stat nou

Ce lipseste din Balcani: un stat nou

de Vasile Leca    |    24 Noi 2015   •   12:16

Acum 20 de ani, la 21 noembrie,  se incheia la Dayton ,Ohio, SUA un acord de pace care a punea capat unui razboi sfasietor din Balcani . Richard Holbrooke obtinea o victorie diplomatica care punea capat unui conflict si stabilea bazele unui stat ce urma sa fie condus dupa reguli moderne. Constructia statala, post conflict , trebuia sa devina o poveste de succes pentru Bosnia , dar nu a fost sa fie asa.

Acordul de la Dayton a creat o harta cu doua entitati extreme individualizate de la inceput care au functionat in Bosnia-Hetegovina numai sub presiune internationala. In fapt existau trei etni, sarba, croata si musulmana care trebuiau sa functioneze in doua constructii statale ,Federatia croato –musulmana si Republica Srpska.

Inca de la inceput s-au vazut intentiile liderilor Republicii Srpska de a exista independent , ignorand conducerea centrala de la Saraievo pentru separarea de statul creat la Dayton. In acesti 20 au fost mai multe incercari dar numai reactia ferma a comunitati internationale au oprit “aspiratiile” liderului sarb Milorad Dodik.Peste Inaltul Reprezentant ,Dodik ar fi trecut, dar indicatiile de la Belgrad si sfaturile de la Moscova au fost mai convigatoare pentru temperarea ambitiilor liderului sarb .

Abandonarea Balcanilor de catre SUA si transferarea catre Uniunea Europeana a problemelor regiunii s-a facut in contextul revenirii internationale a Rusiei. .La inceputul acestui an Milorad Dodik reia problema independentei republicii anuntand un referendum in 2018. Mai mult ,simtind slabiciunea UE, liderul sarb declara ca statutul stabilit la Dyton a fost temporar si nu mai corespunde exigentelor actuale. Dodik ataca institutiile centrale de la Saraievo , sistemul juridic si alte organisme cu acuzatia ca sunt partinitoare in relatiile cu Republica Srpska .

Evidenta intentiilor privind separarea, devine mai mult ca oricand clara prin anuntarea unui plebiscit prin care i se cere populatia sarba din Bosnia sa refuze sistemul juridic impus si protejat de Acordurile de la Dayton . Insistenta prin care Dodik urmareste realizarea unui astfel de referendum, este legata si de motive personale . Procurori germani il urmaresc intr-un dosar de coruptie, blocat din pacate, de instantele din Srpska.

Consultarea avea in principal o singura intrebare : “ Sustineti impunerea neconstitutionala si neautorizata a legilor de catre Inaltul Reprezentant al Comunitatii Internationale in Bosnia-Hertegovina ,in special al legilor privind Curtea si Parchetul din Bosnia-Hertegovina si implementarea acestor decizii pe teritoriul Republicii Srpska ? “

Practic populatia sarba este invitata sa respinga Acordurile de la Dayton . Intr-o traducere lejera, liderii de la Banja Luka , merg mai departe si anunta ca daca in urmatorii 3 ani nu va fi obtinuta independenta” de facto “, pe baza urmatorului referendum se va obtine independenta “ de jure “ .

In acest moment ,Europa este confruntata cu doua crize cea a refugiatilor peste care s-a asezat cea a atacurilor teroriste ,obligand inaltii oficiali de la Bruxslles sa se concentreze pentru rezolvarea acestei duble crize . Ce se intampla in Balcani ramane fara atentie .Mai mult pentru a nu “ sifona “ autoritatea Inaltului Reprezentant , austriacul Valentin Inzko, UE si SUA au cerut ca acesta “ sa nu se implice “. Rusia ,principalul interesat in Balcani, a tinut sa exprime , prin ambasadorul din Bosnia, ca” Referendumul din Republica Srpska este o chestiune de politica interna “.

Aceste precizari, aduc aminte de pozitia internationala de la inceputul razboaielor din fosta Iugoslavie si ce a urmat, s-a vazut.Singurul avertisment , mai actual ca niciodata , ramane cel al Inaltului Reprezentant , din septembrie, care a tinut sa sublinieze ca “ daca actualul curs al politicii autoritatilor din Republica Srpska va continua , exista un risc crescut ca Bosnia si Hertegovina sa se indrepte spre dezintegrare , ceea ce va avea implicatii semnificative pentru pacea si securitatea internationala”. Aparitia , in aceste conditii , a unui nou stat in spatiul ex- iugoslav va genera posibilitatea unui nou conflict in Balcani. Este pregatita Europa ca in situatia prezenta sa-si mai aduge o noua situatie de criza ? Greu de raspuns ,daca avem in vedere” bajbaielile “ prezente.

 

 

 

×
Subiecte în articol: balcani