x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce mai fac "intelectualii lui Băsescu"?

Ce mai fac "intelectualii lui Băsescu"?

de Adrian Năstase    |    08 Apr 2014   •   14:02

Citat: "Ni s-a spus în mai multe feluri: "intelectualii lui Băsescu", "reformatorii", "grupul de la Bruxelles" etc. Sunt incluși aici Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu, Teodor Baconschi și autorul acestei note. Nu noi ne-am dat un nume. Ziariștii au făcut-o, apoi adversarii PDL, apoi colegii noștri de organizație".

Citatul îi aparține lui Cristian Preda iar textul a fost postat, în urmă cu vreo trei ani, pe blogul său.

În acea perioadă, membrii grupului atacau în haită Opoziția în bloc sau om cu om. Chiar membri din propriul partid. Sau instituții ale statului. Sau instituții media.

Pentru serviciile prestate, unii dintre ei au primit sinecuri la Bruxelles unde au constituit grupul de lobby pro-Băsescu. Alții - locuri importante în guvern sau parlament.

Ce s-a întâmplat, între timp, cu "intelectualii lui Băsescu"? Se pare că din toți "apostolii" au rămas doar doi - Cristian Preda.

"Intelectuala lui Băsescu", Monica Macovei, a dovedit "consecvență" în principii și "și-a făcut treaba" în reformă. Citat: "Rugămintea pentru toți susținătorii Monicăi Macovei este următoarea: nu încercați să o exonerați pe aceasta de faptul că a renunțat la principiile (și sentimentele, n.b.) pe care le invoca pentru a obține un loc pe lista PDL pentru europarlamentare. Nu faceți decât să arătați că scara de valori nu există. Nu uitați că domnia sa nu a apărut în politică din neant, ci a fost sprijinită de Președintele pe care acum îl critică să devină și ministru, și europarlamentar și vice-președinte de partid, dar și președinte al Delegației de cooperare UE - Republica Moldova" (autor: Elena Băsescu). În ceea ce mă privește, eu nu am uitat aceste lucruri!

Oricum, sper că PDL este mândru să poată propune, pe lista sa la europarlamentare, un fost procuror ceaușist.

"Intelectualul lui Băsescu", TRU, a dezertat și el, pentru a rămâne. Sună paradoxal. Totuși, pentru a rămâne pe lista PDL, el a dezertat din echipa lui Băsescu.

Spre deosebire de el, "intelectualul lui Băsescu", Cristian Preda, deși a dezertat (din PDL - care-l pusese pe liste) a rămas. A rămas în noua echipă a lui Băsescu. După activitățile sale la studenții comuniști, la Cotroceni (la președintele Constantinescu), la francofonie, Cristian Preda a devenit apostolul noii mișcări populare, luptând pentru aceleași principii: 7.000 € salariu, 300 € diurnă, 4.200 € cheltuieli de birou și 17.500 € lunar pentru plata staff-ului.

Îmi pare rău pentru "intelectualul lui Băsescu", Teodor Baconschi, pe care îl văd, deocamdată, doar sub formă de chibiț al PMP, pe la televizor.

"Intelectualul lui Băsescu", Sever Voinescu pare a se fi retras din cenaclu. Scrie cronici și articole interesante în "Evenimentul Zilei" despre literatură și muzică.

×