x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce NU pricepe premierul: De ce este necesară testarea în București, ca studiu similar cu cel din Islanda?

Ce NU pricepe premierul: De ce este necesară testarea în București, ca studiu similar cu cel din Islanda?

de Dan Constantin    |    27 Mar 2020   •   16:26
Ce NU pricepe premierul: De ce este necesară testarea în București, ca studiu similar cu cel din Islanda?

Dispute politice pe un studiu care ar oferi date esențiale pentru fundamentarea deciziilor luate de epidemiologi. După ce Primăria Capitalei a anunțat declanșarea unei acțiuni pentru testarea masivă a populației populației, premierul Orban a respins ideea. Se produce o divergență puternică între acțiuni ale autorității locale, și autoritatea în materie -Institutul Matei Balș, pe de o parte și Primul ministru.Ministerul Sănătății și-a dat acordul pentru acțiunea de testare, fostul ministru, demisionat între timp, dând girul pentru acțiune.

 Ce nu știe premierul este că un studiu similar a fost făcut în Islanda, datele fiind relevante pentru definirea strategiei de combatere a pandemiei în această țară insulară. Specialiștii au constatat în urma studiului că testarea doar a celor cu simptome conduce la rezultate parțiale, greu de extrapolat pentru ansamblul populației. Viteza de răspândire reală este relevată doar dacă se testează după criterii sociologice de vârstă și sex un eșantion reprezentativ. În Islanda au fost testate circa 3000 de persoane datele relevând că asimptomaticii sau cei care au fost infectați fără să aibă vreun semn reprezintă cel mai mare pericol de transmitere al virusului. Cazurile de persoane testate pozitiv sunt doar 20 la sută din cei care poartă virusul.De aceea studiul din Islanda a fost un material științific prețios pentru OMS și autoritățile din multe țări aflate în lupta cu pandemia.Premierul Orban din neștiință combate acțiunea explicată în detaliu de prof. Streinu- Cercel, trecând în zona conflictului politic o acțiune bazată pe criterii științifice de testare a populației. Cele 10 000 de persoane incluse în studiu sunt reprezentative pentru 2 milioane de locuitori.

×