x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce se intampla la Chisinau? Impotriva cui se indreapta protestele?

Ce se intampla la Chisinau? Impotriva cui se indreapta protestele?

de Dan Constantin    |    13 Sep 2015   •   22:59

Marele proiect de sustinere a intergrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana are la Bucuresti cateva puncte de sustinere in Guvernul Romaniei,in sentimente bazate pe legaturi istorice in generatiile cu radacini in familiile venite din Basarabia, si punti de legatura prin cateva ong- uri .

Evenimentele si realitatile complexe ale teritoriului de peste Prut sunt insa putin cunoscute in Romania. Mass media de la Bucuresti este mult mai preocupata de teme chiar minore care vin din Vest sau dispusa sa cada in capcane frazeologice privind miscarile de la Est de Nistru sau de peste Nipru.

In Romania nu a fost inteles nici razboiul din Transnistria,nu au fost evaluate corect nici ciocnirea dintre unionisti cu interesele rusesti si ale baronetilor locali nationalisto-provinciali.

Rezultatele ultimelor alegeri din Republica Moldova sunt si ele evaluate in Romania simplist, doar in paradigma proeuropeni- pro Rusia, fara a cuprinde subteranele pe care circula omuletii verzi care au rupt Ucraina.

Ne dam de ceasul mortii in legatura cu spatiul Schengen care s-a blocat peste noapte si credem ca vin teroristii ISILl cu bombele in rucsak. Nu avem capacitatea sa anticipam ce bombe pot exploda insa la frontiera de la Est si Nord.

Protestele care s-au pornit la Chisinau de zece zile, tabara de corturi si sloganul'' Noi suntem poporul!''au in ele o coloratura difuza pe care turnesolul eliminarii unionistilor l-a clarificat.

Guvernul greu format si Presedintele ales cu o majoritate fragila in Parlament sunt totusi declarati proeuropeni.Demisiile cerute de protestatari ar produce o conducere mai europeana?Sub umbrela anticoruptiei si a dorintei strigate pentru un trai mai bun se profileaza profitorii unor curente transant antiromanesti. Un drum european pentru Republica Moldova prin respingerea experientei si sprijinului Romaniei este un nonsens.Daca citim numele politicienilor care s-au asociat cu protestele de la Chisinau si au fost acceptati de liderii din corturi intelegem ca miscarea vrea alceva decat declama.

O degenerare in violente ar servi pescuitorilor in ape tulburi care ar reclama,, mana Bucurestiului''.

O satisfacere a cererilor de demisie ar impinge la alegeri anticipate mai puternic manipulate in care problemele actuale ale Uniunii Europene ar cantari greu spre inclinarea balantei in favoarea omuletilor verzi.Acestia nici nu ar mai avea nevoie sa-si ascunda identitatea.Moldova s-ar intoarce in starea de provincie captiva a Rusiei sau in cel mai bun caz in zona gri ''nici-nici''.  

×