x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cenzurarea politicii antinaţionale

Cenzurarea politicii antinaţionale

01 Apr 2012   •   09:39
Copresedintele USL, Victor Ponta, a anuntat vineri ca, la 17 aprilie, uniunea va depune motiunea de cenzura contra Guvernului, pe tema infiintarii abuzive a Facultatii de medicina in limba maghiara, prin spargerea, la santajul UDMR, a UMF Targu Mures. Intr-adevar, cedarea penibila a Cabinetului in schimbul pumnului de voturi al udemeristilor si implicit segregarea etnica a invatamantului medical e sfidatoare si lezeaza profund sentimentul national, nu nationalist, al romanilor, pacientii majoritari avand a se pomeni in situatia ca, in propria tara, sa nu se poata adresa medicului in limba oficiala.

Premierul - dar si, stupefiant, presedintele ARACIS - au semnat un document aberant, acceptand o structura de invatamant care nu indeplineste conditii tehnice, legale, obligatorii. Cum ar fi raportul legal studenti/cadre didactice, pe care l-ar atinge doar daca ar importa niscaiva profesori budapestani. Dar, vorba bine tintita a cunoscutului actor Florin Zamfirescu, in UE circulatia e libera: de ce amatorii de a invata in limba maghiara despre ficat, stomac, tendoane si bisturiu nu se duc sa-si implineasca visul la facultatile din Ungaria, pe cheltuiala acelui stat, si nu la Targu Mures, cu o subventie mult peste cea a facultatii in limba romana? Se vor duce acolo doar dupa ce vor avea in mapa diploma de medic romaneasca?

Cred, insa, ca limitarea motiunii de cenzura la aceasta tema nu ajunge. E chiar inoportuna. In ultimele saptamani, Guvernul s-a afundat tot mai mult intr-un vraf de masuri care sunt departe de a fi in minim acord cu interesul national. Dimpotriva. Prin tranzactii naucitoare, profund pagubitoare, s-au instrainat, pentru sume ridicol de mici, rezervele de cupru ale Romaniei. De asemenea, s-a acceptat scormonirea - printr-o tehnologie extrem de periculoasa, de captare a gazelor de sist, respinsa azi in toate tarile civilizate si conduse de guverne responsabile - a maruntaielor teritoriului romanesc. Cu primejdii majore pentru mediu, pentru populatie, contra unei redevente mizere. Se prefigureaza si alte astfel de tunuri. Primul-ministru definea aceste acte ca fiind o expresie a efervescentei economice economice a Guvernului. Sa fim seriosi, efervescenta sa insemne praduirea ultimelor resurse naturale ale tarii?!

Nu cred ca fortez nota, daca leg aceste aberante miscari de isprava de la Targu Mures. Se contureaza un ansamblu care, imbinand planurile economic, politic si social, s-ar putea numi politica antinationala. Nu stiu daca e gandita si cu ce scop la Cotroceni, sau la Victoria, nu stiu daca si care sunt cercurile externe care pun presiune pe Presedintia si Executivul roman, dar cred ca tema motiunii de cenzura s-a cuveni sa includa toata aceasta mizerie, care poate afecta sever si definitiv insusi viitorul tarii. Dupa cum cred ca, indiferent de miscarile de parlamentari, barem in ceasul al doisprezecilea, majoritatea parlamentara trebuie pusa in situatia sa voteze: Da sau Ba. Sa se lamureasca si electoratul ce hram poarta. Iar nu sa ramana din nou turma necuvantatoare in staul, sub supravegherea compromisului baci Mircea Toader.

×