x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Chiar toti?

Chiar toti?

de Radu Tudor    |    12 Oct 2006   •   00:00
Chiar toti?

Povestea actiunilor de politie politica ale Securitatii trebuie deslusita odata pentru totdeauna. Nu cred in povestea potrivit careia absolut toti angajatii Departamentului Securitatii Statului au facut politie politica. Seamana a diversiune lansata de complici aceasta afirmatie.

Exista indiscutabil anumite zone in care securistii au incalcat grav drepturile omului, au torturat si chiar ucis semeni de ai nostri.

Imediat dupa invadarea Romaniei de catre sovietici, agentii KGB au avut o grija. Distrugerea elitei romanesti si a documentelor Sigurantei care ii dovedeau ca oameni ai Moscovei. Printre primele institutii exterminatoare, ale regimului totalitar, s-a numarat Directia Generala a Securitatii Poporului (DGSP). Creata la 30 August 1948 prin Decretul 221, aceasta institutie a fost condusa direct de la Moscova, prin consilierii sovietici si oamenii KGB numiti in functiile cheie din DGSP.

Din 1948 si pana la venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu in 1964, un lung sir de crime s-a abatut asupra poporului roman. Nici un regim politic din ultimii 16 ani nu a avut bunul simt sa se aplece spre studierea acestei perioade. Pana acum trebuia sa avem publicate in Monitorul Oficial listele criminalilor din Securitate si puscarii care au comandat asasinatele in masa, deportarile, anchetele din beciuri. Sunt mii de generali, ofiteri, subofiteri si informatori care au distrus intelectualitatea romaneasca pe mana sovietica. Acolo avem de a face cu acte grave de tradare si crime, fara nici o indoiala.

Statul roman are sa-si ceara scuze unor cetateni ai sai. Care inca traiesc si au indurat o viata de cosmar in Republica Socialista Romania. Asa cum Germania si liderii ei isi cer iertarea poporului evreu aproape in fiecare an, tot asa ar trebui procedat si la noi. Nici un presedinte, nici un prim-ministru, nu a venit in fata natiuni sa spuna: "Cerem iertare, in numele statului roman, pentru crimele savarsite din comanda unui stat criminal care a dainuit zeci de ani aici, in Romania". Este obligatoriu sa separam apele, sa vedem cine sunt cei care au comandat asasinatele, cei care trebuie condamnati definitiv de istorie.

Nu asteptam de la regimul Basescu sa aflu mai intai ce a facut Mona Musca. As vrea sa vad fisa lui Pantiusa, ordinele conducerii DGSP din perioada 1948-1964, dispozitiile PMR si PCR privind crimele si deportarile. Sunt curios sa vad in Monitorul Oficial lista cu numele agentilor sovietici care au condus Romania pana in 1958. Toate acestea trebuie dezvaluite urgent. Apoi, dupa cunoasterea in amanunt a obsedantului deceniu, sa trecem la zilele noastre. Sa putem deosebi minciuna si rafuiala politica de crima cu premeditare, savarsita de inalti demnitari ai statului comunist roman.

Din 1964, lucrurile s-au schimbat. Crimele fizice aproape au disparut, dar au continuat abuzurile, urmaririle, sicanarile, anchetarile. Dupa transformarea Consiliului Securitatii Statului in Departamentul Securitatii Statului, au existat insa si cateva domenii tehnice. Care nu au avut de a face cu politia politica. Ci cu protejarea intereselor Romaniei.

Vreau sa aduc in discutie doar doua exemple. Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA) si UM 0110. Putem spune despre un ofiter specialist din USLA, care s-a ocupat 10 ani de dosarul Hamas in Romania, ca a facut politie politica?

Avem vreo ratiune sa acuzam de politie politica un fost angajat al unitatii anti-KGB, care a lucrat doar la dosarele de infiltrare la cel mai inalt nivel a agentilor sovietici?

Cine condamna Securitatea in bloc, spunand ca a servit un regim dictatorial, face o greseala. Probabil voita, pentru ascunderea unor adevaruri.

Sunt probabil cateva expertize foarte valoroase, in special in materie de antiterorism sau contraspionaj. In special dupa 11 Septembrie 2001, aceste specialitati sunt relevante pentru acele tari depozitare si furnizoare de asemenea informatii.

Fiecare caz de fost lucrator al CSS sau DSS trebuie judecat in parte. Sa raspunda individual pentru actele sale si sa fie adus in fata instantei, pentru eventuale abuzuri.

Dar blamarea in corpore si lipsa unei expertize pentru decodificarea modului de operare a Securitatii arunca procesul deconspirarii intr-un haos fara precedent.
×
Subiecte în articol: editorial