x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Chifu Iulian "comite" mesaje de conflict

Chifu Iulian "comite" mesaje de conflict

de Dan Constantin    |    14 Mai 2012   •   16:13

Consilierul de la Administratia Prezidentiala pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Chifu Iulian, este de data recenta in functiune. Potrivit fisei postului, dar si preocuparilor anterioare, consilierul ar trebui sa se ocupe de aplanarea conflictelor, asta dupa ce au fost intelese. Daca au fost intelese. Fisa de lucrari a dlui Chifu indica, pe langa studiile in matematica, si un stagiu la Iasi, la Casa de Asigurari de Sanatate, dupa care intra in problematica relatiilor cu Moldova si problemele ecumenice de peste Prut. Ca reprezentant al propriului ONG, Chifu Iulian a fost destul de prezent, dupa stabilirea in Bucuresti la dezbaterile televizate sustinand ideile presedintelui Basescu intr-o buna rezonanta cu celalalt Iulian de la Cotroceni – Fota. Punerea in tema pe care am facut-o este pentru intelegerea mai exacta a ofensivei de interventii publice a consilierului. Ieri au fost doua pe aceeasi tema. Prima a avut drept canal de difuzare cotidianul Adevarul, aflat intr-o repozitionare dupa apostrofarea basesciana "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!". O pagina a fost alocata lui Chifu, pentru a transmite un mesaj de ingrijorare titrat "Cuplul Basescu-Ponta, coabitare sau dezastru". Pentru a evita dezastrul se impune "o coabitare de succes care include pe deplin componentele strategice si de interes national". Chifu Iulian explica bazele teoretice ale coabitarii in formule simpliste, dar cu mesaj clar la adresa lui Ponta, care ar trebui sa-i studieze articolul ca sa nu produca un conflict institutional. Chifu "citeste" Constitutia intr-o "cheie" convenabila presedintelui jucator, avand insa argumente neadevarate. Aflam ca "insasi Constitutia Romaniei a avut la baza formula constitutionala franceza, cu presedinte-sef al statului si cu atribute executive, ales direct de catre popor – plus un prim-ministru aflat in plan secund, cu atribute – dar mai ales cu comportament – mult mai rezervat public si mai degraba axat pe continutul din spatiul tehnic decat din cel politic". Deci, in lectura lui Chifu-Constitutionalul, Ponta ar urma sa aiba "ciocul mic" in formula clasica a basismului. Chifu mai plimba textul si prin alte consideratii, dar baza pleaca de la citatul pe care l-am relevat mai sus. Sunt date sfaturi de cumintire in "interesul national", pentru ca derapajele – adica dorinta lui Ponta de a fi implicat in problemele importante ale statului – ar fi chipurile "nise de infantilism institutional".

Speriat ca mesajul de dimineata nu ajunge la tinta, Iulian Chifu se lasa intrebat (la cerere) pe la pranz si de o agentie de stiri. Tema – aceeasi coabitare. Dispare din textul trimis indirect de la Cotroceni paragraful eronat al Constitutiei de tip francez – si rolul minor al premierului, dar apar mai reliefate consecintele: "Totul depinde de modul de actiune al actorilor, daca sunt mai pritenosi si mai putin conflictuali, iar daca nu, se poate merge la instante". Adica vorba lui Caragiale, "La tribunal, monser!". Se da chiar un exemplu aiuritor de coabitare – Iliescu – Nastase!!!

Chifu este "specialist" inca o data in semanat conflicte. Tot prin canalul ziarului primitor l-a "palmuit" pe vicepremierul rus Rogozin, asta ca un preambul la discutia Medvedev-Basescu, pusi alaturi dupa cateva zile in poza de familie la un summit. Acum il avertizeaza pe Ponta sa-si vada de lungul nasului, dimensiunea lui Pinoccio de la Cotroceni neluand-o in seama. Pana la urma pe cine consiliaza Chifu?

×