În mod normal, Traian Băsescu ar fi trebuit să mai încerce o întrevedere cu Silvio Berlusconi, omul de care depind multe în ceea ce-i priveşte pe românii din Italia, sau să facă o conferinţă de presă cu ziariştii italieni.
În politica externă ne obişnuiserăm cu vizitele oficiale, de stat sau de lucru. Traian Băsescu ne propune acum o noutate: vizită degeaba. O să încerc o definiţie pentru un eventual Dex diplomatic al viitorului. Vizita degeaba nu are nici o justificare diplomatică. Are, în schimb, un program improvizat în dispreţul legilor ce guvernează politica externă şi nu aduce vreun cîştig nimănui, cu excepţia vizitatorului, care capătă un prilej în plus să apară la televizor.
Excursia italiană făcută de Traian Băsescu în acest week-end este ilustrarea perfectă a definiţiei de mai sus. Guvernul român investise o sumă importantă pentru organizarea Episcopiei româneşti de la Roma şi există riscul ca tot cineva din partea Guvernului să participe la inaugurarea ei. Aşa că preşedintele s-a grăbit să o ia înaintea Executivului şi să facă o baie de mulţime, fluturînd drapelul, în timp ce preoţii rosteau Tatăl Nostru.
Ca să îmbrace diplomatic acest miting electoral, şeful statului a pus la cale şi un simulacru de program oficial. În centrul acestuia a fost vizita făcută, într-o vineri după-amiază, Papei, nu la Roma, ci la un fel de Scrovişte a Vaticanului. Nu era nimic de vorbit şi mai ales de iniţiat în acest moment, la acest nivel, cu Vaticanul. Asta nu l-a împiedicat pe preşedinte să improvizeze. A iniţiat chiar şi o invitaţie pentru o vizită oficială a Papei la Bucureşti, fără să consulte conducerea BOR, gest fără precedent, sancţionat de Patriarhie printr-un comunicat sec, în care lui Băsescu i se amintesc regulile jocului din acest spaţiu delicat al diplomaţiei. Ce părere a avut Sfîntul Părinte despre vizită e greu de apreciat, dar faptul că ea a durat numai zece minute spune destul. Niciodată Suveranul Pontif nu-şi limitează în felul acesta întrevederile cu un şef de stat.
Într-o încercare de a da un aer util întregii excursii, Băsescu face destăinuiri la întoarcere, pe aeroport: "Nici Vaticanul nu a recunoscut Kosovo şi militează pentru integritatea teritorială a Georgiei". Era cazul unei discuţii directe pe tema asta, fiind cunoscută influenţa Sanctităţii Sale în mediile ortodoxe şi musulmane care definesc spaţiile cu pricina...
În mod normal, Traian Băsescu ar fi trebuit să mai încerce o întrevedere cu Silvio Berlusconi, omul de care depind multe în ceea ce-i priveşte pe românii din Italia, sau să facă o conferinţă de presă cu ziariştii italieni. S-a mulţumit cu un schimb de decoraţii în faţa Cavalerilor de Malta şi a promis comunităţii româneşti opt consuli în Italia. Potrivit Regulamentului Corpului Diplomatic român, consulii sînt numiţi de Guvern, fără nici o intervenţie din partea Preşedinţiei. Ca în atîtea alte dăţi, Băsescu promite generos lucruri care nu depind de el.
Prin acest week-end roman, preşedintele a vrut să fie primul care mişcă într-o toamnă electorală importantă. Formal, el nu e implicat în campanie. Dar PD-L depinde într-o asemenea măsură de imaginea lui Traian Băsescu, încît şeful statului e obligat să inventeze tot timpul prilejuri de expunere. Chiar dacă improvizaţiile de felul acesta ne pun în situaţii penibile pe toţi, chiar şi dacă numai prin reprezentare...
Citește pe Antena3.ro