x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine conduce România?

Cine conduce România?

de Sorin Roşca Stănescu    |    30 Mai 2012   •   09:57

Ar fi bine ca USL si sustinatorii acestei aliante sa nu se imbete cu apa rece. Iar ceea ce poarta denumirea de opozitie sa nu se lase prada defetismului. Situatia politica este mult mai echilibrata decat isi imagineaza cei mai multi dintre analistii politici. Daca trebuie data o definitie a acestui an politic, ea ar trebui circumscrisa tot regimului Traian Basescu. Asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Daca asa stau lucrurile, atunci si asteptarile cetatenilor, partizani ai unor formatiuni politice ori ai altora ori indiferenti, trebuie recalibrate. Nu la dimensiunea sperantelor, ci la cea a realitatilor.

USL dispune, in acest moment, de un guvern. Adica de o administratie centrala. Partial. Pentru ca partidele componente ale aliantei si-au putut instala un prim ministru, ministri si, partial, secretari de stat. In interiorul ministerelor, cu exceptia catorva schimbari, personalul a ramas pe loc. Si fiecare isi revendica statutul de tehnician. Deci, de individ neinregimentat politic. Dar este fals. Cei mai multi au fost instalati acolo de catre PDL sau de catre UDMR sau de catre UNPR, in scopul de a servi partidele care s-au aflat la guvernare. Si multi dintre sefii de servicii din ministere ori simpli functionari sunt adusi tot pe o magistrala politica. Toti acestia, sau cei mai multi dintre ei, sunt ostili USL. Ceea ce inseamna ca opun o rezistenta politica unor masuri guvernamentale si stau la panda pentru a putea, daca nu submina, in orice caz, compromite anumite masuri.

La nivel local, este adevarat ca au fost schimbati prefectii. Prefectii trebuie sa reprezinte guvernul existent iar nu guvernul anterior. Dar sub prefecti au ramas aceleasi personaje. Cele mai multe instalate acolo de regimul Traian Basescu. Si ele continua sa serveasca acest regim. In asa numitele deconcentrate, adica institutii in care, intr-un stat democratic, nu ar avea ce sa caute indivizi plantati politic si care indeplinesc misiuni de natura politica, ci doar specialisti, regimul Traian Basescu este si mai prezent. Din simplul motiv ca, in urma cu circa 2 ani, PDL si-a asumat, in mod explicit, politizarea acestor functii. Sub motiv ca sefii deconcentratelor trebuie sa isi ia nu numai o raspundere tehnica, ci si una politica in solidar cu Guvernul.

Asa s-a ajuns in situatia paradoxala in care, desi scolii ii este interzis sa se implice in vreo campanie electorala, desi politica in scoli este interzisa, sefii inspectoratelor scolare si, uneori, chiar directorii unor scoli fac politica si sunt inregimentati oficial politic. Unii dintre ei sunt chiar candidati. Toti acestia lupta din rasputeri pentru ca PDL sa obtina rezultate cat mai bune. In detrimentul USL.

O situatie asemanatoare poate fi identificata in cele mai multe dintre intreprinderile detinute de stat ori in regii, unde consiliile de administratie apartin PDL. Reprezentantii lor nu vor misca un deget pentru a sustine politicile guvernamentale. Dimpotriva.
In fine, toate institutiile de forta ale statului ori ale Justitiei, precum si serviciile secrete, sunt suta la suta in mana Presedintelui Traian Basescu.
In aceste conditii, traind inca in regimul Basescu, USL trebuie sa manifeste prudenta. In timp ce PDL nu ar trebui sa depuna armele.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial