In ultima sa iesire publica, domnul Traian Basescu a facut doua afirmatii care este bine sa fie retinute. Si puse in discutie. El a spus ca nu a fost niciodata in viata sa atat de umilit ca in perioada in care a fost presedinte. Incepand, a precizat, din 2007. Si, iata, si a doua precizare memorabila: din momentul incetarii mandatului prezidential, nu-si va mai asuma nicio functie politica. Ce concluzii putem avea, pornind de la cele doua ziceri prezidentiale? Si cata incredere putem avea in ele?
Este extrem de interesant ca domnul Traian Basescu, atunci cand spune ca a fost extrem de umilit, nu se refera la intreaga perioada in care a detinut cea mai inalta functie in stat. Ci doar la intervalul dintre prezent si anul 2007. Dar el a fost ales presedinte, daca tin bine minte, la sfarsitul anului 2005. Ce s-a intamplat in 2006? De ce, in 2006, domnul Traian Basescu nu s-a simtit umilit? Pentru a putea oferi un raspuns cat de cat logic, este necesar, in prealabil, sa incercam sa vedem care sunt categoriile de persoane care l-au umilit. Ne ajuta chiar domnul presedinte. El spune ca fost umilit de fel de fel de asa-zisi analisti.
“Asa-zisii analisti' nu s-au nascut in 2007. Cu certitudine, niciunul dintre ei. “Asa-zisii analisti' existau si in 2005, cand domnul Traian Basescu a fost ales presedinte, si in 2006, cand, presedinte fiind, nu s-a simtit umilit. Rezulta ca “asa-zisii analisti' au luat-o razna, candva la intersectia dintre anii 2006 – 2007. Si, pe neasteptate, s-au napustit impotriva primului om in stat, tarandu-l in mocirla. Tinand cont de faptul ca “asa-zisii analisti', cum isi da seama toata lumea, nu au defilat niciodata in baza unei intelegeri intre ei, ci reprezinta mai degraba o miscare in lumea analizelor politice de tip brownian, sunt tentat sa-mi imaginez ca Presedintele Traian Basescu tocmai a lansat o teorie a conspiratiei.
Dar mult mai simplu este sa ne amintim cateva lucruri, pe care Presedintele Traian Basescu le-a facut in anul 2006, pentru a afla de ce, dupa acest an, analistii l-au “umilit'. Iata o simpla enumerare a catorva actiuni prezidentiale: lansarea atat de controversata a teoriei denumita “axa Bucuresti – Londra – Washington'; enuntul privind redeschiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeana; scandalul provocat de Presedinte si denumit “casa din Mihaileanu'; inchiderea unui dosar penal al Presedintelui in numai 5 minute, in urma unei vizite la Parchet a consilierului sau Elena Udrea; tentativa esuata de a determina, imediat dupa alegeri, alegeri anticipate; rolul extrem de controversat, jucat in actiunea de recuperare a jurnalistilor rapiti in Irak. Ma opresc aici. Si intreb. Oare nu cumva insusi Presedintele Romaniei este cel care a declansat impotriva sa un val de critici? Mai mult sau mai putin umilitoare?
Cat despre cea de-a doua afirmatie ce cred ca trebuie retinuta, cea referitoare la decizia sa de a iesi total din politica dupa incheierea mandatului, eu am doar doua comentarii de facut. Primul este ca decizia este corecta. Domnul Traian Basescu ar trebui sa iasa definitiv din politica si, daca se poate, si din viata publica. Pentru ca a fost un rau exemplu pentru romani. Al doilea comentariu este ca nu il cred. Si cum as putea sa-l cred, cand imi amintesc cum a declarat ca, daca va fi suspendat, in 5 minute va demisiona? Si nu a facut-o.
Sursa: CorectNews