x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine se teme de Guvernul USL?

Cine se teme de Guvernul USL?

de Sorin Roşca Stănescu    |    29 Apr 2012   •   12:21

Inainte de a raspunde la intrebare, sa vedem cine castiga. In primul rand, pensionarii. Care vor primi ceea ce li s-a luat. Apoi bugetarii, ale caror venituri vor fi treptat reintregite. Toti ceilalti cetateni care vor suporta o presiune financiara mai mica. Mediul de afaceri. Pentru ca oligarhii PDL, precum si cei transpartinici vor fi siliti sa faca pasul inapoi. Apoi investitorii romani si straini. Care vor fi incurajati si stimulati. Dar cine poate pierde? Cine se teme cu adevarat de Guvernul USL?

In primul rand, nucleul dur al PDL. Un partid in pragul imploziei. Din care va ramane, asa cum este de altfel si firesc, o nuca tare. Alcatuita din cei care vor forma, in viitorul apropiat, opozitia la actuala putere. Dar restrangerea dramatica a electoratului si a clientelei PDL va fi cu sange. Cu dureri. Inainte de a renaste, PDL intra singur si sigur intr-un purgatoriu. In al doilea rand, vor avea de suferit grupurile de interese ilegitime. Insist asupra faptului ca, pana acum, unele dintre ele au fost transpartinice. Au migrat de la un actor politic la altul, in functie de detinatorul puterii executive. Acestei practici i se va pune capat. Sau, in cel mai rau caz, ea va fi substantial diminuata. Toti acesti indivizi, dintre care multi se afla in topurile vizibile sau invizibile ale detinatorilor de averi considerabile, care au castigat enorm facand afaceri cu statul, vor trebui fie sa moara, fie sa invete ce inseamna capitalismul adevarat, piata concurentiala. Acum ma refer strict la cei care nu vor ajunge sa fie cercetati penal impreuna cu mai marii sau mai micii functionari publici ori membri ai Executivului pe care i-au mituit.

Se mai tem unii procurori. In special de la DNA. Cei care s-au bagat pana in gat in mocirla politicii PDL ori a unor grupuri de interese ilegitime locale sau centrale. Si au intocmit dosare, si au facut arestari, si au incalcat proceduri si drepturi ale omului pentru a-si servi stapanii. Stapanii unei justitii care ar trebui sa fie libera. Dar, la schimb, se vor bucura ceilalti procurori. Care sunt multi. Si a caror imagine a fost terfelita de primii la indemnul si sub protectia unor politicieni ai regimului Traian Basescu. Ori a unor ticaloase grupuri de interese ilegitime, din care inevitabil au facut parte si politicieni. La fel si in ceea ce-i priveste pe judecatori. Dintr-o justitie libera, care nu va mai fi legata ombilical de puterea executiva, vor avea de castigat nu numai cetatenii, ci si magistratii cinstiti. Au de pierdut si unii reprezentanti ANAF, in frunte cu Blejnar si Pop. Care au luat pentru ei insisi si pentru stapanii lor de la PDL cam cat au luat si pentru stat. In schimb, se vor bucura ceilalti functionari ANAF. Care, in viitor, vor avea o sansa mai mare de a-si face cum trebuie meseria. Ca sa nu mai vorbim de serviciile secrete. Bate si aici un vant de primavara. De ce sa fie siliti specialistii serviciilor secrete sa lucreze pentru vreo putere sau alta? Serviciile secrete sunt tutelate sau trebuie sa fie tutelate de Parlament. Deci, de popor.

Dar cel mai mult si mai mult are de pierdut Presedintele Traian Basescu. Cel care, printre dinti, silit fiind de o situatie pentru el fara iesire, l-a desemnat pe Victor Ponta ca viitor premier. Basescu nu va mai fi jucator!

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/cine-se-teme-de-guvernul-usl

×