Liberalizarea contului de capital este in atentia analistilor financiari si a opiniei publice de aproximativ un an, cand, in urma negocierile cu Uniunea Europeana, Romania s-a angajat ca, pana la data aderarii, sa indeplineasca aceasta obligatie.
Aceste discutii aveau loc atunci cand dobanzile erau inca la un nivel ridicat, atunci cand rezervele internationale administrate de catre Banca Nationala a Romaniei erau in consolidare, atunci cand frica de bani era inca prezenta.
Pe parcursul timpului, multi au considerat ca a liberaliza contul de capital este un risc mult prea mare pentru tara noastra si, ca atare, el trebuie amanat cat mai mult, inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Personal, nu pot fi de acord cu asemenea tratare a acestui subiect delicat, plecand de la doua premise importante. Prima este legata de faptul ca, prin politica Bancii Nationale, dobanda de referinta are o tendinta descrescatoare accentuata, ceea ce determina o descurajare a fondurilor de investitii speculative sa patrunda in Romania, iar a doua este legata de faptul ca, prin consolidarea rezervelor internationale si a reglementarilor de supraveghere bancara, este redus riscul ca, dupa data liberalizarii contului, Romania sa fie invadata de bani speculativi.
Intrebarea fundamentala care se pune este daca aceasta tendinta de scadere a dobanzii de referinta a BNR este una de durata, consolidata sau este doar un moment in cadrul unui ciclu de politici economice cu suisuri si coborasuri.
Citește pe Antena3.ro
Exista clar o relatie interdependenta intre rata inflatiei si dobanzile pe care le practica banca centrala si sistemul bancar. Cu cat rata inflatiei va fi mai mica, iar elementele de sustinere a acesteia vor fi consolidate, cu atat sistemul bancar va raspunde mai repede si pozitiv la o scadere mai accentuata a dobanzii, ceea ce va permite ca liberalizarea contului de capital sa nu constituie un risc. Asa cum arata primele luni ale anului 2005, ne face insa sa credem ca rata inflatiei va avea un trend descrescator, dar intr-un ritm mai putin alert decat cel dorit. De aceea, cred ca modul in care coordonarea politicilor fiscale si monetare se vor derula pe parcursul anului 2005, va constitui, in fapt, cheia succesului liberalizarii complete a contului de capital.