x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine spune și cine nu spune tot adevărul despre Laszlo Tokes?

Cine spune și cine nu spune tot adevărul despre Laszlo Tokes?

de Serban Cionoff    |    04 Dec 2022   •   20:34
Cine spune și cine nu spune tot adevărul despre Laszlo Tokes?

Au stârnit, pe bună dreptate, severe luări de atitudine afirmațiile pe care Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, le-a făcut în alocuțiunea rostită la ședința solemnă a celor două camere ale Parlamentului consacrată Zilei Naționale a României: „Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știu foarte bine că Ardealul nu era doar românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Afirmații care i-au determinat pe unii lideri ai PNL să ceară scoaterea UDMR de la guvernare. La rândul său, nici răspunsul nu a întârziat, Csoma Botond apreciind că mesajul său a fost înțeles greșit. Ceea ce, la drept vorbind, nu este o noutate, știut fiind faptul că, de regulă, nu altul este răspunsul dat de către liderii  sau comunicatorii UDMR atunci când  segmente reprezentative ale opiniei publice și ale mediului politic iau atitudine față de mesaje sau acțiuni ale partidului care contravin literei și spiritului Constituției României.

 Poziție pe care s-a situat și un alt parlamentar UDMR care, în dezbaterea moderată de Berta Popescu și difuzată aseară pe canalul Antena 3 CNN, nu numai că nu a reușit să ne convingă în ce constă greșita înțelegere a declarațiilor colegului său de partid, dar a lansat și o afirmație care denaturează sensul evenimentelor din decembrie 1989. Citez: „Revoluția română a fost pornită de Laszlo Tokes”. Și, de parcă asta nu ar fi fost de ajuns, domnia sa a criticat și faptul că pastorul Laszlo Tokes, acum europarlamentar, nu a fost invitat la ședința solemnă consacrată Zilei Marii Uniri.

 Afirmații care trebuie să ne pună foarte serios pe gânduri și care nu pot rămâne fără răspuns! În primul rând, teza că „Revoluția Română a fost pornită de (sublinierea îmi aparține Ș.C.) Laszlo Tokes”? Să înțelegem de aici că pastorul reformat din Timișoara a fost cel care a chemat oamenii să se ridice împotriva privațiunilor și restricțiilor impuse de regimul politic al partidului-stat? Nici vorbă de așa ceva! Dimpotrivă, după cum au relatat mai mulți participanți la evenimentele din 15 decembrie 1989 și din zilele următoare, însuși pastorul Laszlo Tokes le-ar fi cerut celor veniți în fața casei sale pentru a protesta împotriva deciziei de a-l muta în județul Sălaj să  plece și să nu îi facă necazuri. Că Laszlo Tokes a criticat, în mai multe rânduri, regimul politic al partidului- stat, asta nu poate fi contestat. Rămâne, totuși de văzut și care au fost acele decizii și acțiuni politice față de care și-a exprimat el, în mod deosebit, opinii critice precum și soluțiile pe care le preconiza.  

 Cât privește afirmația, nedemonstrată, că Laszlo Tokes ar fi fost cel care a  pornit revoluția, ea este pusă la îndoială prin însuși faptul că acest personaj s-a dovedit a fi un declarat promotor al ideologiilor iredentiste care neagă legitimitatea actului istoric al Marii Uniri și, prin asta, caracterul național și unitar al statului nostru. Teze nocive care este absolut imposibil de crezut  că i-ar fi putut înflăcăra și ar fi putut să îi scoată în stradă pe oamenii atât de curajoși și de demni ai Timișoarei, în frunte cu Lorin Fortuna, Claudiu Iordache sau Ioan Chiș, adevărate personaje-simbol ale Revoluției Române. Așa că, obligați să respectăm adevărul istoric, trebuie să spunem că, dacă de la protestul timișorenilor veniți în apărarea lui Laszlo Tokes s-a aprins scânteia revoluției- „Azi, în Timișoara, mâine în toată țara”!- , asta nu demonstrează că el a fost cel care a chemat oameni la revoltă împotriva regimului Ceaușescu.

 Că, ulterior, în imaginarul colectiv, Laszlo Tokes a devenit un personaj–simbol al Revoluției, asta este cu totul altceva. Dar în nici-un caz nu îi dă dreptul să se folosească de această imagine publică, pentru ca, în toți cei aproape treizeci și trei de ani care au trecut de la evenimentele din Decembrie 1989, să clameze, în mod insistent și repetat, că „România nu a fost născută prin divizarea Ungariei” și nici pentru ca să ceară anularea Tratatului de la Trianon, document care confirmă recunoașterea internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. După cum nu îl îndreptățește nici să îl conjure, în mai multe rânduri, pe premierul ungar Viktor Orban să susțină proiectul separatist pe criterii etnice al unui așa-numit Ținut Secuiesc și să pună Transilvania sub protectoratul autorităților de la Budapesta, invocând ca precedent modelul protectoratului Austriei pentru germanii din Tirolul de Sud(Italia).

 Toate acestea și încă alte asemenea acțiuni constituind, în fapt, motivele pentru care, prin Decretul nr.290/2016, emis de către Președintele României, Klaus Iohannis, lui Laszlo Tokes i-a fost retras Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler. Înaltă distincție a statului român pe care i-o conferise, în 2009, fostul președinte Traian Băsescu. Decizia retragerii Ordinului „Steaua României” fiind atacată în instanță de către cel în cauză, dar respinsă, pe 19 octombrie anul curent, la Curtea de Apel București.   

 Pe bună dreptate, ajungem să ne întrebăm: de ce trebuia să fie invitat Laszlo Tokes la Ședința plenară a Parlamentului României dedicată Zilei Marii Noastre Uniri? Ca să ne mai spună, încă o dată, că „urmările Tratatului de la Trianon trebuie urgent remediate” și că „bunăvoința necondiționată și loialitatea nu ne face să uităm că (1 decembrie n.n.) este și o zi de doliu pentru Ungaria”?...         

              

×