x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine sunt, cu adevarat, cei ca „vai de mama lor”

Cine sunt, cu adevarat, cei ca „vai de mama lor”

de Serban Cionoff    |    20 Dec 2017   •   22:05
Cine sunt, cu adevarat, cei ca „vai de mama lor”

Suntem, oare, cu toții „vai de mama noastră”. Întrebare pe care ar cam trebui să ne-o punem dacă am ajuns într-un asemenea hal de ură și de orbire încât nu numai pe maidan sau în fața sediului Guvernului și a celui al Parlamentului României ci într-un amfiteatru al acestei prestigioase instituții a mediului universitar,Academia de Studii Economice,un tânăr din ceata lui #rezist- frumos și liber, bineînțeles- să își strige din toți rărunchii ura patologică în loc să își susțină, civilizat și argumentat, punctul de vedere în cadrul dezbaterii cu tema „Viitorul Europei”. Cu atât mai mult cu cât nu era vorba de un marș al năimiților lui Soros, ci de o dezbatere civilizată, de un dialog de idei, avându-i invitați pe Corina Crețu comisarul european pentru politici regionale, pe Marius Nica, ministrul delegat pentru Fonduri Europene și pe Petre Daea, ministrul Agriculturii.

 De fapt, zicerile anonimului ( din foarte multe puncte de vedere) care, după ce s-a străfocat din toți rărunchii, a părăsit sala țanțoș nevoie mare de mârlănia lui, erau adresate direct comisarului european Corina Crețu. Ieșire grobiană care, pe bună dreptate, a stârnit prompte reacții pe care  Mihai Gâdea le-a concentrat în expresia „stupefacție și revoltă”. La rândul său, Corina Crețu mărturisind că în cei ani ai mandatului său de comisar european nu i s-a mai întâmplat așa ceva! Motive temeinice pentru a aștepta cu interes discuția la care Mihai Gâdea a invitat-o pe Corina Crețu și care va fi difuzată, în această seară, pe canalul Antena 3.

Până atunci, poate că nu ar strica să încercăm și noi- „spectatorii angajați” ai mizerabilului incident-, să cercetăm mai atent lucrurile, depășind etapa receptării lor strict emoționale. Firește, este o inadmisibilă nepolitețe să te adresezi într-un asemenea hal unui invitat al unei dezbateri publice,cu atât mai mult cât este vorba despre o doamnă care, în plus, are calitatea de Comisar al Uniunii Europene. Mai grav, ieșirea haidamacului s-a produs după ce comisarul european Corina Crețu a prezentat ,punctual și cu date concrete,o serie de inițiative pe care le va promoveze în viitorul apropiat pentru a reduce substanțial barierele birocratice cu care se confruntă și mediul antreprenorial românesc atunci când solicită, cu acte în regulă, finanțarea proiectelor din fonduri europene. Comisarul european Corina Crețu insistând, cu precădere, asupra ideii că tinerii noștri cu proiecte sustenabile se află printre principalii beneficiari ai acestor demersuri. De aceea, înțeleg și susțin fără rezerve indignarea cu care Mihai Gâdea a comentat bădărăneasca ieșire a insului, atâta vreme cât 60 % din investițiile publice din România provin din fonduri europene. Tot Mihai Gâdea punând întrebarea, pe care,de asemenea, o susțin întru totul: „De ce să jignești tu comisarul care este din partea țării tale, când vine cu 280 de miliarde?” 

 Întrebare foarte corectă atâta vreme cât este bine cunoscută și sincer apreciată receptivitatea și susținerea de care beneficiază din partea comisarului european Corina Crețu numai și numai acele proiecte românești care corespund standardelor în materie. Standarde care domnia sa le aplică,în egală măsură, tuturor proiectelor venite din celelalte state membre ale uniunii. Firește, nu putem spune că, la toate nivelele decizionale ale UE și în toate situațiile, lucrurile merg ca unse, așa după cum nu putem jura cu mâna pe inimă că toate proiectele românești îndeplinesc condițiile cerute pentru a primi finanțarea.

 Cu atât mai mult ar trebui apreciat caracterul aplicat, constructiv al dialogului pe care comisarul european Corina Crețu l-a avut și în cadrul dezbaterii de ieri cu reprezentanți avizați ai mediului economic autohton. Oameni care au venit cu idei ambițioase, cu proiecte constructive, de substanță, oameni care doresc să facă ceva real și durabil, în condițiile respectării stricte a legilor țării și a normelor europene. De aici decurgând calitatea esențială, aceea de dialog de idei, constructiv, aplicat, al întâlnirii de ieri de la Academia de Studii Economice. Dialog aflat într-o totală, ireconciliabilă, antiteză cu ieșirea huiduitorului anonim. Individ din categoria celor care o jignesc pe Corina Crețu, un om și un profesionist de excepție, care susține interesele vitale, esențiale, ale României și românilor în Comisia Europeană și, în schimb,  tac mâlc (sau, la ordin, o aprobă zgomotos) pe europârâcioasa Monica Macovei atunci când, în Parlamentul European dar nu numai acolo, calomniază România la foc continuu. La fel de laș cum s-au făcut că plouă și atunci când, tot în Parlamentul European, un alt vărsător de zoaie, Cristian Preda a anunțat că are de gând să ceară suspendarea dreptului de vot al reprezentanților Guvernului României în Consiliul Uniunii Europene. În aceasta constă zdrobitoarea culpă morală și civică a individului care a avut neobrăzarea să o acuze pe Corina Crețu că nu face nimic pentru România și pentru români. Pe Corina Crețu, nu pe Monica Macovei și pe Cristian Preda! Exercitându-și, bineînțeles, ,,dreptul de a huidui, ca suprem drept democratic’’,așa cum le-a dat învățătură, lui și altora de teapa lui, Gabriel Liiceanu.  

 Motiv în plus pentru ca să repet și să întăresc cele afirmate la începutul acestor însemnări. Din păcate,așa este! „Am ajuns vai de mama noastră” sau riscăm să ajungem dacă asemenea inși își arogă calitatea de a fi  exponenți ai mesajului Cetății. Mai rău, sunt lăsați- din cauza apatiei și a dezinteresului care i-au subjugat pe unii dintre noi-,  să își facă mendrele fără rușine și fără teamă că ar putea să dea seamă de faptele lor nenorocite. Motive  pentru care orice om de bună  credință este îndreptățit să salute și să susțină reacția promptă, demnă și categorică, a lui Mihai Gâdea. a postului Antena 3, ca și a colegilor de la Jurnalul, dând replica meritată unor asemenea provocări care nu au absolut nimic în comun cu spiritul civic și cu Interesul Național.

 A venit, așadar, momentul să dovedim că nu noi „suntem vai de mama noastră”. Categoric nu! În schimb, indivizi de teapa deșănțatului de ieri, precum și alții, tot de teapa lui, ca și sforarii lor, sunt, singurii cu adevărat „vai de mama lor”!   

 

           

 

×