x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciocoflender cu fireturi de chestor

Ciocoflender cu fireturi de chestor

de Petru Calapodescu    |    09 Mar 2012   •   14:45

Timp de trei zile am asteptat ca un personaj, pe numele lui Liviu Popa, mandru si tafnos purtator de odajdii cu fireturi de chestor si vremelnic detinator al functiei de sef al Politiei Romane, sa-si ceara scuze pentru mitocania de a fi gratulat o tanara ziarista a "Jurnalului National" cu vorbe greu de acceptat chiar si din gura unui derbedeu, daramite a unui demnitar al statului roman. "N-o sa-mi zica mie un ciocoflender de jurnalist sa-mi dau demisia", s-a zborsit Liviu Popa, suficient si deopotriva arogant. Atitudine de, vorba lui, ciocoflender, care nici barem n-a avut bunul simt sa se explice si sa-si ceara public scuze, ci l-a trimis la inaintare pe purtatorul de cuvant.

Marturisesc, era destul de greu de presupus ca personajul, care si-a inceput mandatul, acum un an, apreciind ca politistii sunt niste betivi nenorociti si "sporindu-le" astfel increderea din partea populatiei, o sa-si dea demisia deoarece nu are proprietatea termenilor. Sau pentru ca nu pricepe, nu incape in mintea sa ca era obligat sa poarte un dialog civilizat cu ziarista care nu se reprezenta doar pe sine, ci si o institutie de presa.

I-am cere prea mult, i-am cere sa nu calce pe urmele insusi prea slobodului de gura al nostru presedinte. N-a facut-o nici un urma unor din ce in ce mai dese scandaluri care atesta ca varful piramidei MAI e gazda buna pentru indivizi controversati sau incompetenti. Doar ne aflam in Romania, nu in alta tara, Belgia, pare-mi-se, unde un ministru de interne a demisionat pentru simplul motiv ca un infractor a evadat dintr-o sectie de politie.

O sa spun insa ca Liviu Luca ar trebui demis de ministrul Gabriel Berca fiindca sub carmuirea sa Politia s-a tot dus in jos. Asa-zisa reforma si restructurare au insemnat, in buna masura, mentinerea in activitate a a sleahtei de fii, cumetri si fini, a celor cu pile dar fara pregatire, paralel cu darea afara a mii de oameni care n-aveau relatii sau nu s-au priceput sa impinga usa cu capul.

A mai insemnat si adancirea unui spirit birocratic dublat de o indiferenta sever culpabila in structurile de politie, unde domneste o stare de lehamite alarmanta. Cum altfel sa taxezi faptul ca plangerea, prin care coafeza de la Perla prevenea "organele" ca barbatul sau, vinovat deja de nenumarate acte de violenta, ameninta ca trage cu pistolul, a fost zile-n sir tinuta in sertar? Cum sa accepti ca un raport privind debandada din Politia Capitalei a fost abia acum scos la iveala? Cum sa-l lasi imaculat pe seful Politiei Romane, cand s-a dovedit, mult prea tarziu, ca o sectie intreaga era populata cu spagari si proxeneti in uniforma?

Pentru asta si pentru multe altele, care-i alcatuiesc un portret de prost manager, chestorul Liviu Popa ar trebui sa faca obiectul curateniei de primavara. Nu-i exclus, insa, ca ministrul Gabriel Berca sa stie zicala potrivit careia "inainte de a bate un caine uita-te cine-l tine de lesa"...

×