Nici acum, dupa cel de-al doilea tur de scrutin, nu se stie cine a castigat, de fapt, alegerile locale. PSD sustine ca el a batut. Invocand numarul de primari. Alianta declara ca, dimpotriva, ea a obtinut victoria.
English version
Daca scopul scrutinului pentru locale ar fi fost unul firesc, altfel spus, prezenta celor mai buni gospodari in fruntea primariilor si a consiliilor, nu s-ar fi ivit aceasta aberatie a ciorovaielilor pe mormantul voturilor liber exprimate. Atat PSD, cat si Alianta si-ar fi indemnat alesii sa treaca de indata la treaba. In campanie s-au acuzat reciproc ca n-au facut nimic pentru inflorirea localitatilor. Ar avea acum ocazia sa demonstreze cetatenilor ca acuzatiile au fost nedrepte. Numai ca nu acesta a fost scopul pentru care PSD si Alianta si-au pus poalele in cap timp de aproape o luna si ceva. Fiecare a gandit scrutinul ca un moment esential in batalia pentru halca mai mare, cea care se va obtine dupa ce romanii vor fi pacaliti si la alegerile generale. In perspectiva acestor alegeri, care vor da tarii noi si noi proprietari de privilegii si comisioane, fiecare dintre cele doua formatiuni se bate pe viata si pe moarte sa demonstreze ca ea a castigat la locale.
Romania eterna, cea a mujdeiului si a mamaligii, se defineste prin oportunism. Dupa decembrie 1989, de fiecare data cand cel de la putere a dat semn de slabiciune, administratie, presa, servicii secrete, oameni de afaceri au trecut pe sest, dar cu negustorie, de partea viitorului invingator. Din acest punct de vedere, rezultatele alegerilor locale s-au repetat, intr-un fel, la alegerile generale si prezidentiale. Nu deoarece ele ar fi exprimat o tendinta ireversibila a electoratului, ci pentru ca, in timpul ramas pana la alegerile parlamentare si prezidentiale, partidul de la putere a fost parasit in favoarea partidului admis ca invingator la locale. E un proces posibil si pentru ca partidele n-au adepti fanatici, oameni in stare sa-si dea viata pentru ideile partidului, ci niste trepadusi in cautare de ciolan. Din acest punct de vedere, PSD de acum exceleaza in chip spectaculos.
Brav urmas al FSN si al PDSR, PSD e partidul clientelismului politic. N-are militanti, n-are condeieri fanatici, n-are simpatizanti (in afara de cei ai lui Ion Iliescu). Are cu precadere interesati. De aceea, ca si in guvernarea din 1992-1996, PSD si-a asigurat suprematia prin impartire de favoruri. Favoruri de posturi pentru cei din administratie. Favoruri de comenzi grase pentru oamenii de afaceri. Favoruri de publicitate pentru cei din presa. O armata riscanta, daca ne gandim ca, spre deosebire de cea motivata ideologic, ea e gata sa tradeze la un examen mai serios. Constienti de aceasta, liderii PSD s-au axat pe figuratia invingatorului. Timp de patru ani, sondajele de opinie favorabile, triumfalismul statisticii, ocolirea de catre presa supusa a opiniilor critice, evitarea participarii la controverse mai complicate pe micul ecran au avut drept rol formarea convingerii ca-i vorba de un partid ce nu poate fi clintit de la putere. Asa s-a intamplat si inaintea alegerilor locale. Romanii au fost bombardati cu axiome despre slabiciunea opozitiei si despre suprematia PSD in sondaje. Absenta de pe posturile publice a dezvaluirilor de coruptie, a disputelor interne din partid, a dificultatilor vietii cotidiene s-au vrut tot atatea mijloace de a induce teza unei victorii zdrobitoare a PSD in alegeri.
Partidul isi aminteste cumplita lectie din vara si toamna lui 1996. Dupa acceptarea infrangerii la localele din iunie, a urmat dezastrul. Multi sefi ai Politiei, ai Garzii Financiare, ai Serviciilor Secrete au inceput sa se orienteze catre invingatorul numit CDR. Nu s-a mai ascultat de comenzi; din seifuri au inceput sa curga documente catre adversari. Oamenii de afaceri au refuzat sa mai cotizeze pentru PSD. Conturi grase au fost puse la dispozitia celui ce se profila drept castigator si al scrutinului din iarna. Gazete, posturi de radio si televiziune au descoperit brusc mizeria PSD si maretia CDR. De aceea, pentru partidul lui Adrian Nastase e o chestiune de viata si de moarte sa se proclame biruitor la localele din 2004.
Citește pe Antena3.ro
Asadar, nu e sigur ca-n lunile urmatoare vom asista la spectacolul parasirii PSD in favoarea Aliantei. Sigur e insa ca vom asista la spectacolul bataliei duse de Alianta pentru a obtine cat mai multe tradari ale partidului de guvernamant si spectacolul bataliei duse de PSD pentru a descoperi si pedepsi orice tentativa de sarit in cealalta barca. Spectacolul menit a confirma pesimismul moralistilor. Spectacolul oportunismului romanesc!