x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Clarvăzătorul de la Cotroceni şi Constituţia lui euro-anticipativă

Clarvăzătorul de la Cotroceni şi Constituţia lui euro-anticipativă

de Miruna Munteanu    |    12 Dec 2011   •   21:00

Democratia e cam scumpa si prea multe dezbateri electorale ne-ar tine din lucru in 2012 – a explicat Emil Boc decizia de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare. Ceva bani s-ar gasi insa pentru o Constitutie nou-nouta. Cica aia ne trebuie musai, ne-o cere Europa! Vedeti ce presedinte vizionar avem? Cu dezinvoltura sa unica, Traian Basescu se lauda ca le-a citit gandurile lui Merkel si Sarkozy, anticipandu-le dorintele cu mult inainte ca acestea sa apara.

Nu este, desigur, prima data cand Zeus incearca sa-si deghizeze agenda proprie in blana de oaie a politicilor europene. Stim deja ca nici el, nici purtatorii lui de tucal nu au vreo jena sa distorsioneze mesajele de la Bruxelles in functie de interesele Cotrocenilor. Ba chiar sa le falsifice. S-a intamplat in cazul controversatului proiect privind regionalizarea Romaniei – prezentat initial ca fiind o conditie pentru accesarea fondurilor UE. Teza a fost dezmintita oficial de Comisia Europeana, insa politrucii portocalii continua sa o invoce.

Acum, Traian Basescu vrea sa ne convinga ca UE ne cere modificarea Constitutiei. Rapid. Si se lauda ca, datorita lui, rescrierea Legii fundamentale este deja gata. Mai ramane doar sa treaca de Parlament, unde hahalerele din Opozitie ii fac pro­bleme. Neintelegand, ca el, interesul national si pe cel european. Tonul presedintelui a devenit ultimativ: 'Termenul e sfarsitul anului 2012. Nu ai indeplinit toate conditiile, nu intri in acord. Iar aceasta respon­sabilitate sa si-o asume cine vrea'.

In realitate, acordul interguvernamental propus la summitul UE de saptamana trecuta are foarte putina legatura cu proiectul constitutional basescian. Cu vechile marote prezidentiale (Parlament unicameral, re­ducerea numarului alesilor etc.) nu are nici una. De altfel, cand au fost lansate aceste teme – in 2009 – nici Merkel, nici Sarkozy nu aveau inca habar de criza datoriilor suverane.

Lipind angajamentele privind bugetul si deficitul structural pe textul constitutional pritocit de mult la Cotroceni, Traian Basescu incearca sa legitimeze tot pachetul, plasandu-si intregul demers sub flamura 'cerintelor europene'. Complet fals.

Cu un cinism absolut, presedintele ne indeamna la reflectie: 'In Romania trebuie sa evitam o dezbatere in necunostinta de cauza. Ar fi foarte grav'. Aici are cu siguranta dreptate.

×
Subiecte în articol: editorial