x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale CNA, căluşul Puterii

CNA, căluşul Puterii

de Dan Constantin    |    29 Feb 2012   •   21:00

Institutia de supraveghere a audiovizualului romanesc se scu­fun­da pe zi ce trece in ridicol. "Meritul" degradarii CNA revine integral unor aranjamente gretoase stabilite de Palatul Cotroceni si ramasitele Parlamentului care au transformat Consiliul intr-un instrument agresiv de cenzura. O cenzura feroce, mult mai perfida, mai periculoasa si mai agresiva decat cea a regimurilor totalitare deoarece acum se invoca democratia, protectia cetateanului, accesul la informare corecta. CNA a incetat de fapt sa mai fie ceea ce-i scrie pe frunte: "institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar". A incetat sa serveasca publicul si este destinata sa protejeze ochii si urechile Puterii de criticile pe care indraznesc sa le faca emisiuni si ziaristi inca neaserviti clanului Basescu-Udrea, care conduce in mod autocrat tara. Nu mai este in niciun caz caz autonoma, iar controlul parlamentar nu mai poate fi executat deoarece Parlamentul in sine a devenit o jucarie stricata.

CNA intra intr-o noua faza a degradarii, trece ultima bariera de aparente democratice, Puterea renuntand brutal la orice norma de profesionalism si incredere in deciziile Consiliului. Cenzura este exercitata de slugile ei cele mai isterizate, de un grup de frustrati cu pretentii intelectuale care nu mai arata decat inversunare fata de opiniile si programul editorial al Antenei 3, postul cel mai incomod pentru actuala Putere. Vocile puternice ale acestui post sunt vanate cu precadere, amenzile curg si acum, se pregateste si o alta masura samavolnica – intreruperea emisiei la "Sinteza zilei".

Pentru a declansa lama ghilotinei, a fost impusa de la Cotroceni modificarea regulilor de alegere a membrilor Consiliului, cu incalcarea echilibrului reprezentarii. PDL si-a alocat inca un loc in CNA, astfel incat masina de vot va functiona fara gres, cenzura va fi si mai drastica, mai apasatoare pentru libertatea audiovizualului.

Grupul talibanilor condus de tandemul politrucilor Onofrei si Iorga Narcisa este intarit de un necunoscut – Valentin Alexandru Jucan, despre care se stie ca era purtator de genti pe la Ministerul Udrea. Acestui triunghi de fier i se alatura cu entuziasm un pianist fara concerte si un ziarist prafuit din care au ramas doar pretentiile de echidistanta. Toti acesti sinecuristi, neatinsi de "micro­bul" obiectivitatii, cu o gandire schi­loada, siluita de fanatismul ideologic fac imposibila functionarea CNA conform misiunii pentru care a fost creat.

×