x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Codruța K. iese din Carta de la Roma

Codruța K. iese din Carta de la Roma

de Dan Constantin    |    16 Noi 2017   •   09:23
Codruța K. iese din Carta de la Roma

Codruța Kovesi distruge și proverbele. Cel cu ulciorul care nu merge de multe ori la apă a fost încă o dată contrazis de procurorul de profesie șef, cu funcție moștenită din familie și înnoită prin butășire. A refuzat încă o dată, a patra oară, să se prezinte la comisia parlamentară care anchetează cazul ,,Sufrageria lui Oprea”. Este deja mai mult decât o sfidare: după ce Curtea Constituțională a decis că prezența la invitația Parlamentului a funcționarului public de orice rang este obligatorie, gestul se înscrie în zona penală.

Dacă şefa Direcției Naționale Anticorupție este mai presus de orice lege și instituție națională, să apelăm la o reglementare europeană, nivel în care-i place să se pozeze. Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni - CCPE - a adoptat la Roma, în 17 decembrie 2014 (aviz nr. 9, ca document al Consiliului Europei), Normele și principiile europene privind procurorii. Iată câteva extrase din acest document, cunoscut drept Carta de la Roma, la care ar trebui raportate acțiunile Codruței Kovesi, în măsura în care mai este procuror:

- Procurorii nu ar trebui să intervină în competența legiuitorului sau executivului. Ei trebuie să coopereze cu instituțiile statului (norma 112);

- Comunicările procurorilor trebuie să demonstreze imparțialitate, fără a influența judecătorii în niciun fel și să le exprime critici personale (110)

- Să se comporte cu discreție și precauție pentru a evita punerea sub semnul întrebării a demnității profesiei lor sau a capacității lor de a-și exercita funcțiile (101);

- Să câștige încrederea publicului demonstrând un comportament exemplar (97).

În acest sens, Carta de la Roma adaugă norme care impun ca:

- Procurorul trebuie să identifice situații care prezintă conflict de interese;

- Să aibă standarde etice și profesionale înalte, să se străduiască să fie văzuți ca independenți și imparțiali;

- Să asigure încrederea publicului în serviciul procurorului;

- Nu trebuie să comenteze cazuri în curs, să evite să exprime opinii care pot submina instanța;

- Nu poate acționa într-o chestiune în care are un interes personal.

Dacă trecem aceste norme prin ,,Sufrageria lui Oprea” și ,,Pomana porcului de la SRI – T 14, vila Coldea”, s-a ales praful de ele. Codruței îi este frică să meargă la Parlament, unde s-ar putea vedea că ulciorul ei nu este incasabil. 

 

×
Subiecte în articol: codruţa kovesi