x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comediile lui Daniel Morar

Comediile lui Daniel Morar

de Petru Calapodescu    |    29 Oct 2012   •   13:28

Fostul şef al DNA, Daniel Morar - ajuns printr-o farsă procedurală al Codruţei Kovesi mai-mare, fie şi interimar, peste întreg Parchetul General - a făcut repetiţia cu public a spectacolului prin care, cu sprijinul Monicăi Macovei şi al comisarului Viviane Reding, speră ca, la apropiata ediţie a Festivalului de comedie "Mecanismul de cooperare şi verificare de la Bruxelles, să mai capete o coroniţă nemeritată.

Reprezentaţia - în sine, interesantă şi având corespondent într-un de mult ştiut nărav, "naşii" şpăgari din trenurile de persoane, s-a derulat însă după o rutină deja cunoscută spectatorilor. În zori, poliţişti, jandarmi şi mascaţi, sub competenta îndrumare a procurorilor, au dat năvală peste conductorii de bilete şi peste nişte funcţionari din câteva regionale de cale ferată, i-au încărcat în autobuze şi i-au dus val-vârtej la Braşov, la anchetă. Unde procurorii le-au pus brăţări şi i-au dus încolonaţi, sub camerele de luat vederi, în faţa judecătorilor, cerând arestarea lor. N-au primit nici un mandat! Penibila postură în care s-au aflat oamenii lui Morar a fost determinată de subţirimea argumentelor din dosare. Ceea ce s-a vrut a fi o demonstraţie de forţă riscă să devină un fâs lamentabil. Mult mai mare efect inhibitoriu ar fi fost, fără atâta tevatură, dacă, într-o cadenţă implacabilă, procurorii ar fi anchetat caz după caz, le-ar fi deferit instanţelor, iar condamnările ar fi fost transmise una după alta în sistemul ceferist, la instructajele periodice de la "şcoala personalului". E drept, astfel Parchetul ar fi rezolvat o situaţie cronică şi inadmisibilă prin dimensiunea pagubelor, dar n-ar mai fi avut parte bâlciul cu sclipici şi majorete.

De ani buni, de când Daniel Morar cântă după partitura lui Băsescu aria luptei anticorupţie, acţiunile Parchetului, în primul rând ale DNA, au fost umflate cu pompa, urmărind efectul scenic, cu ţintă cvasiexclusiv politică, de propagandă, dar în fapt plesnind ca nişte baloane de săpun. Aduceţi-vă aminte de sutele de vameşi şi de poliţişti de frontieră culeşi cu năvodul şi aduşi la Bucureşti cu autobuze şi elicoptere. Câţi dintre ei au ajuns în puşcărie? Aduceţi-vă aminte de "ampla anchetă" din Portul Constanţa, declanşată abia la presiunea presei. Cu ce s-a soldat, ştiut fiind că e vorba de o contrabandă uriaşă, care numai în sfera petrolieră se soldează cu sute şi sute de milioane de euro prejudicii? Cu nişte dosare subţirele, între care cel de doar câteva zeci de milioane de euro, sumă derizorie, în care e implicat Sorin Blejnar. Noroc de stenogramele din dosar, care au dezvăluit alte şi alte faţete ale putreziciunii din întreaga reţea clientelară pedelistă. Doar ca sare şi piper să mai invocăm şi opinteala penibilă a procurorilor în cazul corupţiei din fotbal, când mahării balonului rotund, achitaţi pe linie, le-au râs în nas. Cât priveşte numărătoarea a la Pristanda practicată de Daniel Morar şi Monica Macovei în privinţa acţiunilor contra corupţiei din lumea politică şi a demnitarilor, procurorii mai bine ar tăcea: ori instrumentează ani de zile nişte căzuleţe, ori - din incompetenţă sau deliberat? - le fac atât de şubrede, încât sunt ridiculizate de avocaţi cînd şi dacă ajung în instanţă.

Această farsă, care se intitulează pompos "lupta anticorupţie" şi face parte chiar din strategia privind siguranţa naţională  se dovedeşte a fi pe zi ce trece mai jalnică şi mai lipsită de credibilitate. O credibilitate pe care sistemul judiciar ar putea începe să o recâştige instrumentând profesionist iar nu obedient jafurile comise în ministere în timpul ultimei guvernări. Aşa cum sunt ele dezvăluite acum, cu date concrete, de audituri..

×