x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comunismul se opreşte la marginea pădurii

Comunismul se opreşte la marginea pădurii

de Tudor Octavian    |    20 Mai 2010   •   00:00

În vara lui 1985 şi apoi şi în 1986, în septembrie, mi-am petrecut concediul în Casa de oaspeţi a unui ocol silvic din nordul Moldovei. Nu avea ea facilităţile unui hotel, însă ne bucuram de mediu, de plita cea mare din casa pădurarului, unde preparam nişte omlete artistice, cu ciuperci, mărar negru, usturoi sălbatic şi ierburi aromate, iar sâmbăta şi duminica de vizita unor medici şi directori din zonă, care se produceau, unii cu ce căpătau de la pacienţi, alţii cu ce dădeau pe piaţă fabricile lor de brânză şi iaurt. Tot felul de delicatesuri. România comunistă se oprea la marginea pădurii.

Discutam liber, până noaptea târziu, despre tot ce n-am fi cutezat să discutăm la slujbă şi la oraş.
Mi-am exprimat odată temerea că s-ar putea auzi la Partid şi la Miliţie ce cârteam noi despre Ceauşescu şi despre mizeria din ţară, dar unul dintre directori, care era şi politruc pe la judeţ, a râs şi ne-a liniştit într-un chip care mi-a dat de gândit: Suntem în pădure, măi, fraţilor!

Asta voia să însemne că iarba, copacii, jivinele şi adâncul codrului ţineau de veşnicie, nu de o epocă istorică. Veşnicia pădurii ne garanta o anume imunitate la problemele lumii de dincolo, de afară. Uită-te la pădurar, mi-a mai zis omul partidului scăpat pentru două zile de apăsarea infectei lui funcţii de secretar cu propaganda, ce treabă să aibă el cu comunismul?! Pădurarul, care stătea niţel retras şi zâmbea respectuos în timp ce se îndopa cu somptuoasele mele omlete cu şapte arome la bază, dar şi cu tot ce aduceau oaspeţii mai bun de prăjit pe plită, mă privea insistent şi mă convingea de adevărul celor zise în casa lui dând larg din cap de câteva ori.

Voia să-mi arate astfel că, până şi la datul din cap, viaţa în pădure era alta. Nu mai era strâmtorat, ca la oraş, să aprobe o idee discret, uitându-se cu teamă în jur.
Aerul de solidaritate, de grup evadat într-o lume liberă, unde partidul îşi pierdea puterile, era motivat şi de poveştile pădurii.
De istoriile picante cu ţărăncile care colindau veşnicia după ciuperci, dar şi după un pic de dezmăţ sexual cu cine se nimerea. Ce vrei, domnule!, le scuza cu tactul oficial, dintr-odată regăsit, activistul.

Sunt şi dânsele oameni. Se bucură şi dânsele de pădure. Şi ca să fim siguri că nu sexul era cauza lucrurilor, ci codrul, adăuga: E răcoare, e aer curat, în jur e numai frumuseţe, cum să nu-ţi vină, vorba aia... Cu aşa mândreţe de pădurar! Iar pădurarul lăsa aprobator privirea în pământ, în vreme ce nevastă-sa, care tot intra şi ieşea pe uşă ba cu mâncare la porci, ba cu miere de la stupi, se prefăcea că nu aude ce vorbesc domnii şi tovarăşii.

×
Subiecte în articol: editorial