x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Congresul PPE, pe unde e?

Congresul PPE, pe unde e?

de Dan Constantin    |    15 Iul 2012   •   11:17

Intransigenta pe care o arata institutiile UE de la Bruxelles fata de mecanismul politic declansat de USL pentru demiterea lui Basescu, a dat o gura de oxigen dreptei romanesti. Aflata dupa un sir de infrangeri categorice, coalitia care a sprijinit regimul Basescu - Boc s-a destramat, iar solutia de avarie MRU nu a putut sa o salveze. PDL a reusit cu greu sa se adune dupa alegerile locale iar noua conducere vrea sa legitimeze partidul ca o forta care poate reveni in prim plan in campania pentru referendum. La fel, MRU gaseste un prilej nesperat pentru lansarea unei miscari de dreapta elitiste tot sub umbrela luptei lui Basescu pentru reintoarcerea la Cotroceni.

In tara, mesajele de la Bruxelles sunt receptate destul de putin selectiv, exista putine interpretari care sa explice platformele politice de pe care sunt ele lansate. Sustinatorii lui Basescu, prin institutiile abilitate, au reusit sa alarmeze instantaneu si aproape isteric vocile de la UE care au inghitit cu mare placere minciuna 'loviturii de stat'. Pentru PPE si generalii ei care au pozitii cheie la Bruxelles, debarcarea lui Basescu prin referendum ar fi o infrangere politica grea. Schimbarea din Romania vine dupa victoria clara a socialistilor in Franta, iar 'contaminarea' Europei ar insemna o catastrofa pentru dreapta. Portugalia, Spania, Grecia, Italia nu suporta planurile de austeritate si social democratii germani pot spera sa faca din filosoafa austeritatii, cancelarul Merkel, o amintire. Iata de ce lupta pentru salvarea lui Basescu are acum o semnificatie mai larga decat o pot da confruntarile noastre considerate periferice. Asa au devenit toate gogosile umflate fabricate in 'patiseria Macovei' teme de mare respiratie europeana.

Dar exista si un alt motiv important pentru PPE ca Basescu sa fie 'recuperat'. In toamna, la Bucuresti este programat congresul PPE, actiune politica gandita din 2011, ca un sprijin pentru regimul Boc- Basescu, in campania electorala a anului 2012. Capitala Romaniei figureaza inca drept gazda a evenimentului pe site-ul PPE dar de cine vor fi primiti cu bratele deschise sI cu flori sefii de guvern si liderii reprezentativi ai dreptei europene?

La Cotroceni, ar sta Crin Antonescu, la Guvern, Victor Ponta, la Parlament, noii presedinti de Camera ai USL.

Cei de la PPE si de la Bruxelles nu au crezut ca intr-o saptamana dispar gazdele lor bune, care ii asigurau in 2011 ca va fi organizat la Bucuresti cel mai grozav congres.

Ati inteles mai bine de ce Ponta nu este constitutional sI in afara statului de drept?

Ati inteles de ce referendumul trebuie sa aiba conditii cat mai drastice pentru ca Basescu sa revina Presedinte, nu prin vot, ci prin prag?

×