x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Consumul de droguri nu înseamnă emanciparea ci alienarea tinerei generații!

Consumul de droguri nu înseamnă emanciparea ci alienarea tinerei generații!

de Serban Cionoff    |    03 Iun 2024   •   20:41
Consumul de droguri nu înseamnă emanciparea ci alienarea tinerei generații!

Trebuie să apreciez faptul că, intrând în săptămâna premergătoare alegerilor locale și a celor pentru parlamentul european, colegi din presa scrisă și audiovizuală au acordat atenția cuvenită celor petrecute la banchetul absolvenților clasei a VIII-a de la liceul „Ion Petruș’’ din Otopeni.

Banchet care ar fi trebuit să rămână în memoria absolvenților, a familiilor și a dascălilor școlii ca un moment de referință, dar care, din păcate, s-a sfârșit foarte urât. Rușinos de urât! Și asta pentru că a fost nevoie ca două adolescente să fie duse de urgență la spital, dar nu pentru că ar fi fost copleșite de emoția evenimentului ci pentru că s-au simțit foarte rău (folosesc un limbaj mai blând) după ce au îngurgitat băuturi alcoolice înainte de a începe petrecerea. Foarte adevărat, nu din  proprie inițiatică ci ispitite de un coleg care a pus beuturile bețive în sticle de apă minerală și, în acest fel, le-a adus și la banchet.

 Cam asta ar fi, în mare, situația. Spun ,,în mare’’ pentru că lucrurile sunt departe de a fi lămurite. În primul rând, trebuie să aflăm cine este tânărul care a adus băutura, adică ce fel de elev a fost el și dacă a mai dat semne  că ar fi putut să facă o asemenea ispravă. Ar fi de știut și din ce familie provine, dacă părinții sau rubedeniile sale știau că are o atât de precoce aplecare către consumul de tării. După cum ar mai trebui să se vadă și cine i-a adus cu mașina pe june și pe colegele sale. Întrebare deloc fără rost pentru că îngurgitarea țuicii s-a făcut chiar pe drum spre localul unde urma să se țină banchetul, în mașina respectivă. Nu vreau să fac proces de intenție cuiva, dar nici nu por să nu mă întreb de ce, fie și din simplă curiozitate, conducătorul auto nu a întrebat ce licori savurează cavalerul și domnițele ce îl însoțeau.

 Așa după cum ar trebui să se cunoască ce  fel de medicamente(?!) au fost dizolvate în sticlele cu băutură și de unde până unde avea acest adolescent cunoștință de efectele lor.  Întrebare care ne duce cu gândul la supoziția,  perfect rezonabilă, că acesta nu era chiar un novice în materie. Pun aceste întrebări și parcă și aud reproșul că, acum în preajma unor atât de importante alegeri, de care depinde parcursul nostru național și european, nu am altceva mai bun de făcut decât să scriu despre un incident petrecut undeva, lângă București.

Nu vreau să recurg la argumente patetice, dar dacă tot am vorbit despre cum vom vota, duminică, despre cum trebuie să decurgă traseul societății românești în următorii cinci ani, vreau să  insist asupra faptului că, în anii care urmează votului de duminică, vor păși în viața publică și absolvenții celor opt clase de la liceul din Otopeni. Ei și milioane și milioane de tineri aflați acum pe băncile școlii, ca și cei care îi vor urma.

 Motiv pentru a trage linie și a propune să se facă un bilanț, realist și dezinhibat,  al faimosului program ,,România educată’’. Bilanț din care, în afara unor așa-zise programe botezate, ca să dea bine, cu titluri în…romgleză, nu ne-am ales cu nimic. Așa cum tot praful și pulberea s-a ales și din trăncăneala anti-droghistă! Scriu aceste amare constatări și mă gândesc la faptul că, acum doi ani, o dezbatere publică despre consumul de droguri, inițiată de către colegii de la ,,jurnalul’’ și de la Antena 3 CNN după devoalarea celor petrecute într-un prestigios colegiu bucureștean,  a fost calificată, de către anumiți vectori de opinie, ca tentativă de a compromite școala românească! Ca să nu mai vorbim despre bălteala penibilă în care se află dosarul lui Vlad Pascu, beizadeaua care, drogat fiind a curmat două vieți tinere și a rănit grav alte câteva persoane cam de vârsta sa.      

 A venit,așadar, momentul să fie declanșată o dezbatere publică pe această stare de fapte care este și rămâne creșterea alarmată, din ce în ce mai amenințătoare a consumul de droguri în rândul adolescenților și a tinerilor. Consum de droguri pe care, nemernicii distribuitori de asemenea otrăvuri îl prezintă ca pe un semn de emancipare a tineretului și de ruptură cu prejudecățile babalâcilor total depășiți de evenimente. Care emancipare, în realitate, nu înseamnă decât alienarea, degradarea condiției umane.

  Ne place să repetăm învățătura înțeleaptă a lui Spiru Haret-,,cum arată astăzi școala va arăta mâine țara’’-, dar trebuie să ne gândim foarte serios că, în realitate, astăzi, școala arată și așa cum ne-o prezintă nenorocita întâmplare de la banchetul clasei a VIII-a de la Liceul teoretic „Ion Petruș’’ din Otopeni!

                                                                         

            

×