Daca facem si o analiza a puterii de cumparare a populatiei, vom descoperi lucruri relevante. Si aici sunt cresteri, dar lente. Problema cea mai spinoasa, in materie de venituri, este iluzia optica. Au crescut salariile, chiar peste rata inflatiei, vin bani mai multi de la rudele plecate in lume si din credite de consum, dar jumatate din tara traieste de pe o zi pe alta.
Banca Nationala a mentinut tinta de inflatie: 5%. O tinta greu de atins. Unii analisti spun: imposibil.Cred insa ca poate fi luata in calcul si o varianta optimista. Chiar in conditiile in care inflatia a fost mare in luna ianuarie: 1,03%. Mai e insa timp, pana la 31 decembrie, ca lucrurile sa ia o alta turnura. Daca...
Viitorul se scrie totdeauna cu DACA. Viitorul indepartat sau viitorul apropiat. Conditionand astfel mai multe variante. Cu o precizare: razboiul cu inflatia nu e numai al Bancii Nationale, ci al tarii.
Primul argument: puterea de cumparare a salariilor nu mai scade. Dimpotriva, creste. Si nici nu se mai inregistreaza o crestere generala substantiala a preturilor. Fiindca numai 36% din totalul preturilor (22% administrate si 14% volatile) ne vor da de furca. In timp ce 64% vor fi calme. Asadar, este posibil ca salariile sa creasca numai daca creste si productivitatea muncii. Un alt argument: inflatia, in prezent, se bazeaza cu deosebire pe corectii de preturi administrate. Am putea astfel sa avem in 2006 nu doar o inflatie calma, ci si - mai ales - o distributie egala a inflatiei de la o luna la alta. Pentru ca inflatia sa nu mai fie o stavila in calea competitiei economice.
Daca facem si o analiza a puterii de cumparare a populatiei, vom descoperi lucruri relevante. Si aici sunt cresteri, dar lente. Problema cea mai spinoasa, in materie de venituri, este iluzia optica. Au crescut salariile, chiar peste rata inflatiei, vin bani mai multi de la rudele plecate in lume si din credite de consum, dar jumatate din tara traieste de pe o zi pe alta. Ce vedem noi prin marile magazine, cu vitrine stralucitoare, cu rafturi pline si cozi la casa, e numai o fata a Romaniei. Tara mai are o fata, care plange.
Veniturile mici sunt inca lovite de inflatie. Chiar daca inflatia e domolita in buna parte. O inflatie de 5%-6% e inca mare. Inca mai descurajeaza initiative, afaceri, investitii, procese de productie, bugetul tarii, bugete de familie. Intreprinderile care nu alearga mai repede decat inflatia se trezesc ca nu-s viabile. Companiile care fac profit sub nivelul inflatiei nu se aleg cu nimic. Si mai dramatica insa e viata acelor companii care inregistreaza pierderi. Sunt aspecte ce constituie tot atatea motive de intensificare a razboiului cu inflatia. Noi, de cativa ani, ne confruntam cu o varianta a inflatiei iesita din tipare: piata de consum creste repede, in timp ce oferta bate pasul pe loc. Asa ca banii aparuti in plus se duc imediat in preturi. Se duc DACA... nu sunt absorbiti de BNR!
Degeaba vom studia cazurile "clasice", degeaba vom deschide manualele si tratatele. Nu acolo se gasesc solutiile. Definitiile, variantele proprii multor tari nu ne sunt proprii si noua. Orice fel de incercare de a aplica "etichete" se loveste, in cazul tarii noastre, de o sumedenie de particularitati greu de definit. DACA vor fi depistate si DACA vor fi contracarate, prin actiunea intregii societati, inflatia va fi 5%.
Citește pe Antena3.ro