x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coronavirusul și virusul noii cenzuri

Coronavirusul și virusul noii cenzuri

de Serban Cionoff    |    28 Feb 2020   •   19:13
Coronavirusul și virusul noii cenzuri

Conectat permanent la realitate și sesizând că zvonurile otrăvite, diversiunile și calomniile au devenit muniție în confruntările politice, domnul Ludovic Orban ne-a avertizat asupra riscului ca relele practici să fie folosite și în dezbaterea publică despre coronavirus. „Din păcate- a declarat domnia sa-, în media au apărut multe informații cu caracter de fake news menite să creeze spaima, panica, ceea ce nu este normal”.

 Perfect de acord! Ce ne facem, însă, atunci când asemenea isprăvi se petrec, cu o semnificativă insistență, atât în arealul mass-mediei consacrate cât și în cel al social media, pe care specialiștii le denumesc „media alternativă”,  aparținând unor simpatizanți ai actualului sistem de putere. Inamicul lor declarat fiind,desigur, PSD! Un caz simptomatic îl reprezintă incidentul de ieri, provocat de un utilizator (să îi spunem,deocamdată, așa) care a postat pe pagina sa de Facebook niște imagini cu pretenție de bombă de presă. Imagini din care trebuia să reiasă că reporterii Antena 3 au golit intenționat rafturile din raionul de produse alimentare de la un super-market, după care au dat pe post, în direct, știrea că populația panicată a produs această treabă. Făcându-i, vezi Doamne, pe bieții oameni, vinovați că au pustiit mall-ul pradă unei spaime colective.

 Cu alte cuvinte, Antena 3 a fabricat un fals și, apoi, a difuzat acest fake news! Comentariile au început să curgă pe un vehement ton critic împotriva canalului incriminat. Nelipsind atacurile la persoană și etichetele nimicitoare. La scurtă vreme, însă, a intervenit directorul postului, Mihai Gâdea, care a demonstrat că, într-adevăr, este un fake-news- și încă unul de-a dreptul revoltător! Numai că vinovat de producerea sa este numai și numai postacul respectiv. Cel care a trucat două sau mai mute imagini și apoi le-a difuzat ca veridice, când, în realitate, nu asta s-a difuzat pe post la Antena 3. Motiv pentru care, directorul canalului atât de abject calomniat a avertizat că va ataca în justiție cazul și va cere de la individ despăgubiri materiale pe măsura nemerniciei comise.

 Ca urmare, postacul-răspândac a lansat o smiorcăită rectificare și a șters postarea. De unde ar trebui să tragem concluzia că discuția este definitiv închisă și cazul clasat. Total eronat! Fiindcă acest caz nu este nici o premieră și nici un accident. Anumite- foarte anumite- pagini de, Facebook și de pe alte canale social media, întrecându-se în difuzarea unor minciuni sfruntate având ca obiectiv denigrarea PSD, a membrilor și simpatizanților săi. Partid pe care președintele Klaus Iohannis a declarat , în repetate rânduri, că îl dorește scos din viața publică.În acest scop, Klaus Iohannis și băieții lui recurgând la procedee care încalcă, în mod flagrant și brutal, normele și uzanțele statului democratic modern și însăși Constituția României. Așa încât, fake news-ul lansat ieri de acel jalnic postac –propagandist, pe care unii încearcă să îl scuze cum că a vorbit gura fără el, se înscrie perfect în spiritul și în litera uzanțelor propagandei  regimului Iohannis-Orban et comp. Mai grav, sub masca protejării populației de psihozele invaziei coronavirusului, s-a ajuns la a se inocula, pervers și cinic, în mentalul colectiv și așa amarnic bombardat în aceste zile, o nouă formă de cenzură a presei. Deocamdată, prin decredibilizare și intimidare a presei cu adevărat profesioniste și responsabile. Deocamdată numai prin aceste metode…  

  În context, îmi permit să vă amintesc faptul că, acum câta zile, într-un tex apărut tot aici în coloanele jurnalul.ro, am avertizat și eu că este foarte posibil ca detașamentele de comando ale propagandei înregimentate să facă vinovat, tot PSD-ul, până și pentru că virusul care a erupt în China a lovit și România. Asta de vreme ce, atât China cât și PSD, fac parte din familia „ciumei roșii”, nu-i așa?... Termen care- este bine de reținut- a apărut și a fost folosit în limbajul regimului hitlerist pe vremea când la Moscova dicta „comandantul popoarelor”, I V Stalin. Regim totalitar în al cărui arsenal propagandistic minciuna, dezinformarea și manipularea erau procedee-cheie pentru a obține supunerea oarbă și conformismul absolut al maselor. Tehnici manipulatoare care erau aplicate, în alt registru, desigur, și de către politicienii regimului nazist, el însuși un regim totalitar, opresiv.

 Dar, dacă am deschis discuția despre manipulări și despre manipulatori din mass media, permiteți-mi să  fac trimitere la o istorioară, în care Ilf și Petrov, descriu, cu o amară ironie, ce se întâmpla, în realitate, la Moscova, prin anii *30 ai veacului trecut, în ziua unui mare meci de fotbal și ce transmiteau, după aceea, canalele de informații. Iată:”Când mai este cam o jumătate de oră și pe drumul care  duce la stadion nu mai ai loc să arunci un cap de ață sosește o mașină a studioului de actualități pentru a filma, stric autentic, exodul șomerilor pe o stradă din New York”.

 Aceasta ar fi, pe scurt, istorioare și nu ar mai fi de adăugat decât faptul că ea a văzut  lumina tiparului la jumătatea anilor *60, când autorii nu mai erau în viață. Până atunci, acest text, împreună cu altele scrise de Ilf și Petrov, au zăcut în arhive. Așa cum s-a întâmplat și cu alte scrieri ale unor scriitori nesupuși, din România și din alte țări, unde a funcționat draconic cenzura politică și ideologică a „gândirii unice”. De pe urma cărora a rezultat „literatura de sertar”, al căror spectru reapare  amenințător, judecând după tentativele tot mai insistente și mai îndârjite ale unor cercuri de influență de a decredibiliza presa independentă și libera cugetare. Amenințare căreia breasla noastră trebuie să i se opună,  în mod ferm și categoric, solidaritatea cu Antena 3 și cu atât de curajoșii noștri confrați fiind, prin ea însăși, expresia acestei categorice opțiuni.       

  Foarte adevărat, de data asta a fost vorba despre un incident, în aparență minor. Dar numai în aparență! Pentru că, să nu uităm, suntem într-un an electoral, an cu uriașe mize pentru viitorul țării, iar ideologii și strategii unor asemenea campanii își vor face o țintă predilectă din tot ceea ce nu este (și nu vrea să fie!) „presa mea”.

×