x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Corsarii viciului

Corsarii viciului

de Dan Dumitrescu    |    08 Aug 2008   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Dintre toate nascocirile lumesti, cea mai a dracului inventie pare sa fie minciuna. Mina de aur cu resurse inepuizabile pentru cei abili, blestem continuu pentru neinspiratii saraci cu duhul. Cita vreme va supravietui pe pamint acest animal pervers care este omul, va supravietui si nascocirea de spirit. Uneori periculoasa, sofisticata si inalt rafinata, alteori tot atit de jegoasa precum nascatorul sau.



PUNCTUL PE EI
Dintre toate născocirile lumeşti, cea mai a dracului invenţie pare să fie minciuna. Mină de aur cu resurse inepuizabile pentru cei abili, blestem continuu pentru neinspiraţii săraci cu duhul. Cîtă vreme va supravieţui pe pămînt acest animal pervers care este omul, va supravieţui şi născocirea de spirit. Uneori periculoasă, sofisticată şi înalt rafinată, alteori tot atît de jegoasă precum născătorul său.

Cînd discut despre fotbal şi în special despre fotbalul nostru natal, am impresia că nu fac altceva decît să cotrobăi printr-un cazan diavolesc al minciunii. Pînă şi doza insignifiantă de adevăr care mai supravieţuieşte graţie unei miraculoase încăpăţînări pare să fie cotonoagă. Trăieşte parazitar tot pe spinarea minciunii.

Un adevăr de care nu atîrnă nici un semn de întrebare l-a reprezentat, în campionatul trecut, meciul FC Vaslui – Pandurii Tîrgu-Jiu. Vasluienii au folosit atunci, fapt demonstrat cu acte în regulă, mai mulţi jucători extracomunitari decît le permitea regulamentul. Acelaşi regulament spune că în astfel de situaţii echipa aflată în culpă, respectiv FC Vaslui, pierde meciul la masa verde cu 0-3. Dar pentru ca regulamentul să se aplice, cineva trebuie să sesizeze Comisia de Disciplină. Cine? Tot regulamentul spune că Departamentul de competiţii din cadrul FRF, LPF, AJF trebuie să sesizeze comisia în astfel de cazuri, în termen de şase luni de la data disputării jocului, dar nu mai tîrziu de data omologării clasamentelor. Numai că regulamentele nu mai au nici un fel de valoare atunci cînd intră în scenă corsarii viciului.   

Oficialii din cadrul Departamentului de competiţii al LPF au tăcut vinovat, sperînd probabil că neregula va trece neobservată. Stratagema nu le-a ieşit. În luna mai, în interiorul celor şase luni prevăzute de regulament şi înainte de omologarea clasamentului, informaţia a devenit publică graţie unei sesizări a clubului Oţelul Galaţi. Dar nici măcar în această situaţie oficialii fotbalului, aflaţi în somn greu, n-au catadicsit să sesizeze Comisia de Disciplină. Ne întrebăm cît de scump o fi fost somniferul administrat respectivilor nătărăi şi cine a avut generozitatea să-l plătească. Fiindcă preţul trebuie să fi fost mai mult decît consistent de-ndată ce prejudiciul creat clubului Pandurii prin nerespectarea regulamentelor se cifrează la 400.000 de euro.

O asemenea pagubă nu poate fi trecută uşor cu vederea. În consecinţă, zilele trecute, Marin Condescu, reprezentînd clubul Pandurii Tg. Jiu, i-a chemat în faţa Comisiei de Disciplină a FRF pe Mircea Sandu, Adalbert Kassai, Dumitru Dragomir şi Valentin Alexandru. Cu excepţia lui Kassai, ceilalţi inculpaţi s-au apărat la prima înfăţişare prin absenţă. Dar responsabilităţile nu se decontează la fără frecvenţă. Corsarii viciului nu se pot ascunde la infinit.

×
Subiecte în articol: editorial