x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cotroceni, noul Maglavit

Cotroceni, noul Maglavit

de Ionuț Bălan    |    24 Aug 2011   •   21:00

Cu riscul de a ma repeta, readuc in atentie declaratiile presedintelui Traian Basescu din 9 august, cand a discutat, la Cotroceni, cu premierul, guvernatorul BNR, ministrul Fi­nantelor si presedintele Consiliului Fiscal despre situatia economica internationala si impactul ei asupra Romaniei. El a spus atunci ca face un apel catre presa sa incerce sa fie prudenta cu etichetarile, 'avand in vedere importanta extraordinara a factorului psihologic in astfel de mo­mente'. Si a adaugat: 'Probabil ca in zilele urmatoare se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o re­ve­nire a burselor, atat in SUA, cat si in Europa'.

Haideti sa vedem cum titrau la sfar­situl saptamanii trecute pu­bli­ca­tiile carora presedintele le recomanda sa manifeste decenta si responsabilitate in exprimari: 'SUA si Europa isi paseaza de la una la alta mingea caderilor bursiere', 'Bancile tranzactionate la bursele europene, in cadere libera', 'Toate actiunile germane sunt in cadere', 'Bancile se zbat in vartejul temerilor investitorilor si al incertitudinilor: actiunile s-au prabusit chiar si cu 15%', 'Bursa romaneasca a pierdut 20% din va­loare de la 1 august incoace'.

Ce semnifica asta, ca presa a ignorat recomandarile sefului statului si a panicat cu buna stiinta populatia? Nu, inseamna ca presedintele Ba­sescu a uitat prima lectie a 'ancorarii' anticipatiilor publicului: Nu juca niciodata impotriva fundamentelor! In cazul de fata, 'fundamentele' sunt banii americani pe care s-au construit bursele din intreaga lume in ultimii 30-40 de ani, iar retrogradarea ratingului SUA a provocat o reactie nervoasa in randul investitorilor din Lumea Noua, 'tradata' de caderea abrupta a burselor europene. Cu alte cuvinte, americanii si-au luat banii din Europa si i-au dus la ei acasa fara sa le pese ca-i plaseaza intr-un mediu de afaceri catalogat de Standard & Poor’s mai riscant. Aflati in imposibilitate de a gasi finantare in cantitatea in care au nevoie, europenii isi vor restrange activitatea, iar pe fondul falimentelor si al somajului se va instala neincrederea. Atitudine care n-are legatura cu spaima pe care o baga mass-media in populatie, ci cu lipsa banilor.

Asadar cand presa se uita la evolutia actiunilor si a indicilor si apoi scria ca s-au redus cu 15%, invers decat proorocea presedintele Romaniei, asta n-avea legatura cu goana ziarelor dupa senzational, ci cu aritmetica. Iar principala problema a cuiva care nu are expertiza necesara, dar se repede sa arunce cu vorbe, este ca nu tine cont de ideea ca in situatii care vin in contrast cu realitatea nu poti ancora anticipatiile. Dimpotriva, desi doresti sa calmezi spiritele, nu faci decat sa derutezi niste investitori care n-au cum sa ignore in deciziile lor declaratiilor oficiale. Ceea ce face ca in loc sa ancorezi reperele economice, sa maresti volatilitatea.

De fapt principala problema a Romaniei, care nu se reduce la pozitia presedintelui, este ca se admi­nis­treaza pacalind consumatorul, investitorul, exportatorul, 'cap­su­narul' sau pe cel ce economiseste, ceea ce-i total contraindicat in momentul de fata. Ca sa luam un exemplu recent, anul trecut prognozele analistilor, ale Guvernului si ale FMI 'au rulat' de la crestere economica la stagnare, pana in zona de scadere moderata, pentru a manipula anticipatiile romanilor. Adica au incercat sa nu sperie suplimentar o populatie considerata prapastioasa, care se abtinea de la consum. Da, numai ca recesiunea nu si-a avut cauza intr-un popor pesimist din fire, ci in arieratele Guvernului, care au generat caderea economiei. Asta pentru ca atunci cand esti somer sau iti iei salariul pe jumatate ca urmare a masurilor guvernamentale ce au lovit mediul de afaceri chiar iti e greu sa debordezi de un optimism tembel. Motivul pentru care Romania a inregistrat una dintre cele mai abrupte contractii economice din UE este ca Guvernul sau a preferat sa-si insele poporul in loc sa gestioneze economia.

×
Subiecte în articol: editorial