x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale COVID-19 și virusul zvonurilor mass-media

COVID-19 și virusul zvonurilor mass-media

de Serban Cionoff    |    05 Apr 2020   •   15:27
COVID-19 și virusul zvonurilor mass-media

De parcă nu le era de îndestulare spaima cruntă provocată de pandemia COVID-19, iată că propagandiștii urii și ai dezbinării au lansat o nouă fumigenă otrăvită, numai și numai pentru a amplifica starea de teamă și de nesiguranță și, în mod deosebit, pentru a-i acuza, fără dovezi desigur, că sunt vinovați de situație, pe cei pe care îi socotesc dușmanii lor jurați.

 Într-un modest text - modest nu doar prin dimensiuni, cât mai ales prin încărcătura de idei pe care o transmite- ,apărut într-o publicație care poartă un nume de prestigiu din istoria gazetăriei românești, autoarea vrea să ne dea de veste că Raed Arafat „a indicat vinovații pentru lipsa de echipamente de protecție din spitalele din România: Viorica Dăncilă, Carmen Dan și Sorina Pintea”. Fie și numai citind această zicere,în chiar titlul notiței cu pricina, cititorul va merge cu gândul la ideea că o asemenea acuzație, difuzată în spațiul public, este rezultatul, concluzia finală a unor investigații temeinice, făcute cu profesionalism și cu bună credință. Nici vorbă de așa ceva în cazul de față! Pentru că aici nu este decât un scenariu pe care iscălitoarea îl emite luând ca punct de pornire- de fapt, ca pretext- discuția pe care doctorul Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru situații de urgență a avut-o cu Radu Tudor în emisiunea transmisă pe canalul Antena 3. Discuție în care nu s-a făcut nici-o nominalizare, nici-o referire concretă la instituții sau la persoane! Evident, în nici-un caz la cele trei doamne acuzate de către iscălitoarea notiței-denunț.

 Foarte adevărat,în dialogul cu Radu Tudor, Raed Arafat a menționat un exercițiu făcut anul trecut la Bruxelles pe scenariul unei pandemii, exercițiu în urma căruia s-a ajuns la concluzia că”nu suntem pregătiți, că nu avem stocuri”. În acest context, invitatul Antenei 3 a  declarat că demersurile sale menite să remedieze situația „au găsit rezistență”. Precizînd că s-a referit la „oameni care nu înțelegeau de ce să cheltuim banii, milioane pe stocuri, să cumpărăm echipamente și să le ținem stocate”. Aceasta este declarația doctorului Raed Arafat și, după cum se poate constata, nu există nici măcar o nominalizare, ci numai expresia „oameni care nu înțelegeau”. Culmea, însăși iscălitoarea notiței recunoaște că Raed Arafat nu a făcut nici o nominalizare, ceea ce nu o împiedică că scrie, cu de la sine putere, că vinovate sunt „cele trei pupeze puse de Dragnea în guvern și responsabile de situație”. Exprimare luată din jargonul cațelor de mahala și care spune totul despre nivelul unui asemenea mesaj cu pretenții de exercițiu jurnalistic.

Trecând, însă, peste halul exprimării, mult mai grav ni se pare faptul că, după ce a fost lansată ideea că Viorica Dăncilă, Carmen Dan și Sorina Pintea sunt marile- și singurele!- vinovate pentru că asaltul Coronavirus ne-a găsit total nepregătiți, semnatara notiței, nu aduce măcar o singură dovadă certă și convingătoare pe care să își susțină această acuzație de o maximă gravitate. Procedeu care știm de acum foarte bine în al cui arsenal propagandistic se află la loc frunte. Cât privește faptul că ,până acum, acuzelor menționate nu li s-a dat răspuns , inclusiv din partea celor trei doamne direct nominalizare, iertat să fiu dar nu cred că acesta poate fi un motiv ca să considerăm discuția închisă. Dimpotrivă, poate că un confrate jurnalist, dar unul dintre acei care își fac datoria în mod cinstit și fără partizanate oneroase, îl va invita pe doctorul Raed Arafat să decripteze , tot în mod public, cu nume și prenume, la cine s-a referit atunci când a folosit sintagma „oameni care nu înțelegeau de ce să cheltuim banii” .   

 La urma-urmei, nu văd de ce ne-am mai mira, atâta vreme cât în aceeași compunere mincinoasă întâlnim formula „în timpul președinției României la UE”. Ceea ce, iarăși, ne dovedește fie că persoana care o folosește habar nu are care sunt instituțiile, normele și uzanțele Uniunii Europene, fie că știe dar, în mod tendențios, aruncă în derizoriu faptul că, în perioada ianuarie-iunie 2019, România exercitat președinția rotativă a Consiliului European. Misiune deosebit de importantă de care guvernul României la acea vreme în exercițiu s-a achitat cu brio, fapt recunoscut și apreciat de mai multe state membre, ca și prestigioase personalități ale familiei Europei Unite. Mai puțin,însă, de președintele Klaus Iohannis, care, pe la sfârșitul lui 2018, prevestea că premierul Viorica Dăncilă și guvernul Românei nu vor face față atât de importantului mandat, pentru ca, prin iulie 2019,adică după încheierea cu succes a mandatului românesc, să se împăuneze cu performanțele notorii ale unui guvern pe care în nici-un caz nu avea cum să îl numească „guvernul meu”. În plus, nu strică să ne amintim insistența cu care, în aceeași perioadă, dar nu numai atunci, președintele Klaus Iohannis, cerea demisia doctorului Raed Arafat, ceea ce,iarăși, spune foarte mult despre grila de lectură în care putem descifra substratul notiței despre care discutăm.

Am făcut aceste multiple referiri nu numai pentru a arăta cu ce nivel de informații lucrează o persoană cu pretenții de jurnalist, cât mai ales pentru a avertiza, cât se poate de serios, asupra nocivității acestui vechi și, din păcate, mereu nou virus, al zvonurilor pe care le scornesc și le difuzează în cascadă oficine specializate. Virus nenorocit care, numai el, ne mai lipsea, acum, în crunta luptă cu COVID-19!

×