x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Crăciunescu şi Bonetti, gafe în serie

Crăciunescu şi Bonetti, gafe în serie

de Dan Dumitrescu    |    11 Aug 2009   •   00:00

Trupeţii lui Dario Bonetti au reuşit performanţa de a parcurge într-o singură săptămână distanţa de la frumoasele promisiuni la ridicolul perfect. În debutul campionatului, la Craiova, Dinamo a avut o evoluţie remarcată pozitiv de majoritatea comentatorilor. Tot Dinamo însă a fost echipa care în cea de-a doua rundă a campionatului a călcat în străchini cu apăsarea unei neghiobii de toată fala. Internaţional Curtea de Argeş, echipă inventată dintr-un fotbal de fundul curţii, n-ar fi reuşit niciodată să câştige în Ştefan cel Mare fără ajutorul substanţial al unui fluieraş cel puţin nătâng, dar şi al unui adversar sufocat de propria-i prostie.

Teodor Crăciunescu a fost primul care a dat cu aspicu-n fasole la meciul Dinamo - Internaţional Curtea de Argeş. Speriat probabil de bombe şi de pricini moştenite patern, Crăciunescu l-a eliminat pe Dragoş Grigore la o fază pe care numai cei care n-au avut în viaţa lor nici o întâlnire cu mingea o puteau interpreta ca fiind de roşu. Dacă n-ar fi recidivat, Crăciunescu ar fi beneficiat de clemenţa de care beneficiază orice arbitru care greşeşte o singură dată într-un meci. Dar Crăciunescu a recidivat. Eliminarea lui Gabriel Tamaş reprezintă repetiţia care avansează prezumtiva eroare la rangul de rea-intenţie sau, de ce nu?, chiar prostie. Las la latitudinea inculpatului posibilitatea de a-şi alege una dintre cele două variante.

Gafele lui Teodor Crăciunescu au creat un avantaj substanţial oaspeţilor. Având în vedere însă diferenţa de calibru dintre cele două echipe, ne aşteptam ca Dinamo să facă faţă răcanilor din Curtea de Argeş chiar şi în efectiv redus. Dar n-a fost să fie aşa. Şi n-a fost să fie aşa deoarece Dario Bonetti a acţionat în prelungirea gafelor lui Crăciunescu, împuţind şi el fasolea printr-o decizie absolut prostească. La eliminarea lui Grigore, în condiţii de inferioritate numerică, l-a scos din teren pe Ionel Dănciulescu şi l-a introdus pe Moţi. Adică a scos din teren un jucător de largă acoperire - ca zone de joc şi capacitate de efort - şi a introdus un jucător cu o fişă a postului limitată. Mai mult, prin scoaterea lui Dănciulescu, italianul i-a amputat şi lui N'Doye posibilităţile combinative de la mijlocul terenului. Nu ştim dacă Bonetti a gafat pe cont propriu sau dacă a fost ajutat să gafeze de vreun sfătuitor la fel de nepriceput. Efectul contează şi acest efect conduce la o singură concluzie. Poate că italianul este un bun preparator fizic. Poate că are lecţii bune despre aşezarea în teren a echipei. Dar este cert că nu are capacitatea de a se orienta în funcţie de datele concrete ale jocului. Şi schimbarea lui Torje cu Zicu, în meciul de la Craiova, confirmă această realitate.

Insuccesul lui Dinamo a avut şi o prelungire pozitivă pentru câini. I-a creat lui Borcea o panică de vacanţă. O panică numai bună să-l scoată din subiectivismul său comercial şi să-l transporte într-un realism apreciabil. Pentru prima oară Borcea a avut un discurs corect despre epavele de la Dinamo. Vorbele au fost bune. Aşteptăm deciziile concrete.

×
Subiecte în articol: editorial