x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criminali şi ciocli

Criminali şi ciocli

de Petru Calapodescu    |    01 Mar 2012   •   07:51

Romania e tara din UE cu cea mai mare rata de morbiditate si mortalitate. Nu pentru ca romanii sunt programati genetic sa se imbolnaveasca mai usor si sa moara mai repede, din cauza celor mai grave boli. Ci pentru ca sunt victimele unui sistem de ocrotire dezastruos si corupt, perpetuat ca atare de-a lungul tuturor guvernarilor, dar agravat pana la limita inumanului in ultimii trei ani. Romania nu mai are un Minister al Sanatatii, ci unul care cel mult contabilizeaza pacientii si le inchide accesul la tratamente. Un minister al bolilor. Romania nu mai are nici o Casa a Asigurarilor de Sanatate, care sa-i gestioneze responsabil si profesionist fondurile destinate apararii vietii, ci o casa a mortii. Romania are astfel doua institutii care au pe firma crima (crimen: vina indubitabila, in lat.), conduse in mod criminal nu de un ministru, respectiv de un presedinte, ci de doua sinistre personaje, cu comportament de ciocli, care pun in sicriu o natiune si care trebuie rejectate.

Momentul oribil al batjocoririi sadice a suferinzilor de cancer, lasati sa se zvarcoleasca in dureri cumplite si sa se stinga si mai repede, in lipsa citostaticelor (dar la fel se intampla si cu alte programe nationale de sanatate), este doar un puseu al dispretului bestial fata de nevoile elementare ale omului. Este doar o marca a derobarii statului de minima grija fata de soarta cetatenilor sai, a distrugerii, potrivit filosofiei si actiunii prezidentiale, a statului social. A sistemului de stat in care grija pentru om e stipulata de o Constitutie tot mai terfelita si pe care actualul regim o vrea cat mai rapid schimbata.

Respectivele personaje nu-s, desigur, singurele responsabile de starea dramatica, chiar tragica, in care a ajuns un popor. Seful CNAS, Lucian Duta, caruia multe voci ii atribuie o purtare de dr. Mengele, n-a ajuns cu de la sine putere la carma institutiei, ci a fost numit si se bucura de inalte aprecieri cotroceniste. Chiar daca azvarle sute de milioane de euro pe achizitii suspecte, dar nu are bani de medicamente. Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, numit de Boc cu anasana, la presiunea UDMR, desi are un extrem de subred curriculum profesional, n-a fost expulzat odata cu fostul cabinet, chiar daca era complice si la proiectul de Lege a sanatatii si la inlaturarea dr. Arafat, ceea ce a declansat protestele de strada. N-a fost, deci, remaniat, ci a fost remaiat in Guvernul Ungureanu, premierul necracnind in fata mofturilor UDMR.

Daca Mihai Razvan Ungureanu, indiferent de scuturile dupa care se ascund cei doi, nu-i da urgent afara, ci ii mai accepta intre colaboratorii sai, cu care trebuie sa adiministreze responsabil tara, inseamna ca le aproba atitudinea si ca nu e cu nimic mai bun. MRU se afla in fata unei optiuni: obedienta si tolerarea unor interese vinovate, cu riscul de a se compromite el insusi, ori coloana vertebrala?

×