x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Criza ciozvartei

Criza ciozvartei

de Ion Cristoiu    |    06 Dec 2006   •   00:00
Criza ciozvartei

In celebra schita "Reportaj", dedicata de Caragiale gazetariei de senzatie, publicatia Revolta nationala angajeaza un reporter special pentru a-si ridica tirajul prin stiri provenite "din surse". Caracudi, devenit cu timpul prototipul jurnalistului care nascoceste ceva in genul limbricilor de la Evenimentul Zilei al Trustului Ringier (a se vedea campaniile impotriva Monicai Macovei, Elenei Udrea, Monei Musca), isi scria in Cismigiu reportajele de dincolo de usile inchise. Cele mai multe dintre ele se refereau la o criza politica. Mai mult decat concluzie: presa de senzatie se hraneste din crize: de la cele meteorologice pana la cele conjugale.

Pentru a nu-i mai obliga pe Caracudi ai zilelor noastre sa tremure in Cismigiu, liderii formatiunilor din Coalitia guvernamentala au decis, probabil, sa mimeze o criza politica. Sub semnul unei incantari excitante, fatucile si gugustiucii au tinut-o langa, doua zile la rand, cu alegeri anticipate amanate, criza politica, prabusirea guvernului. Astfel de stiri, chiar daca inventii sau intoxicari, nu s-au ivit din nimic.

Intr-adevar, dupa decizia Conservatorilor de a iesi de la guvernare, scena Puterii a fost marcata de o vanzoleala evidenta. Intalniri presedinte-premier, reuniuni ale forurilor de conducere ale formatiunilor Aliantei, declaratii ale liderilor politici, discutii de ore intregi cu usile inchise. Mai mult ca sigur, liderii PC s-au temut ca iesirea de la guvernare nu va avea un impact mediatic suficient de puternic pentru ca electoratul sa perceapa acut decizia. Nu era o temere gratuita. Pe langa un posibil boicot al presei, ostil Partidului Conservator, era luata in calcul si o posibila indiferenta jucata de partenerii de Coalitie. Era posibil astfel ca PNL, PD si UDMR sa se intruneasca din scurt si sa emita o declaratie potrivit careia guvernul merge inainte si fara Conservatori. Liderii PC, dar si opinia publica n-au tinut seama de o realitate crancena a politicii romanesti: batalia pentru ciozvarta lasata de PC. O ciozvarta care nu era de ici, de colo.

Ministerul Economiei si Comertului, pentru ca despre el era vorba, mai are de privatizat - potrivit declaratiilor lui Codrut Seres la Sinteza Zilei de la Antena 3 - vreo 130 de companii. In consecinta, nici n-a apucat PC sa incheie conferinta de presa cu iesirea de la guvernare, ca PNL si PD s-au si aruncat asupra ciozvartei, pentru a o inhata. Tot ceea ce a parut unora criza politica nu era altceva decat chelfaneala pentru impartirea prazii dupa plecarea unuia din caini de la Macelarie. O chelfaneala atat de zgomotoasa, ca a lasat impresia unei crize politice.

P.S. Pitpalacii lui Traian Basescu de la Evenimentul Zilei se baloneaza pe o pagina intreaga pentru a inventa dedesubturi absconse gestului meu de a-l invita pe generalul Marius Opran sa raspunda campaniei jegoase duse impotriva sa de un ziar care nu reuseste sa se ridice in tiraj, de la pamant, cu toate milioanele de euro varate in el de Trustul Ringier. Daca manelistul Razvan Ionescu si agramatul Grigore Cartianu n-ar fi altceva decat doi avortoni ai iluziei mele ca pot face ziaristi din niste boschetari, cei de la oficiosul prezidential ar fi dibuit usor ratiunea gestului meu. Sfidand cele mai elementare norme ale gazetariei profesioniste, Evenimentul Zilei nu acorda drept la replica persoanelor calomniate. O asemenea aberatie da curs credintei Trustului Ringier ca in Romania poate fi exportata, alaturi de fasolea cu bulbuci, presa-prezervativ (a se vedea cultivarea bucilor fara chiloti si a sanilor ugerieni). De aceea, am acordat si voi continua sa acord, in emisiunile pe care le fac, indiferent de post, Dreptul la replica refuzat in chip incorect de Evenimentul Zilei. Fac asta din doua motive:
- Trustul Ringier crede ca postura asumata de Evenimentul zilei - cea de Scinteia lui Traian Basescu - permite in Romania ceea ce in Elvetia le-ar aduce patronilor spanzurarea de talanga primei vaci intalnite in cale: campanii de santaj, publicitate mascata de la stat si publicitate fatisa de la mafioti.
- Inserarea numelui meu in caseta redactionala (in ciuda repetatelor mele proteste publice si care, de altfel, constituie obiectul unui proces intre mine si Evenimentul Zilei) nu trebuie sa insemne ca patronez cumva facaturi in genul celor publicate despre Marius Opran din interese care trimit la zvonurile privind originea familiei Ringier.

×
Subiecte în articol: editorial zilei evenimentul zilei