x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cseke Attila, tehnocratul dezastrului sistemului sanitar național, revine!...

Cseke Attila, tehnocratul dezastrului sistemului sanitar național, revine!...

de Serban Cionoff    |    13 Noi 2015   •   09:59

În cadrul consultărilor premierului desemnat, Dacian Cioloş,UDMR l-a propus pentru portofoliul ministerului sănătăţii pe Cseke Attila! Nici că se putea o mai revoltătoare sfidare a memoriei noastre colective, o altă incalificabilă ofensă adusă medicilor şi personalului medical decât nominalizarea, făcută de către UDMR, a acestui personaj care s-a identificat cu dezastrul programat al sistemului sanitar naţional! Cseke Attila-în calitatea sa de ministru al sănătăţii în guvernul pseudo-premierului Emil Boc şi la ordinul Amiralului Dezastrului Naţional, Traian Băsescu- fiind cel care a închis 67 de spitale de pe întreg cuprinsul ţării, mai puţin din judeţele Harghita şi Covasna, aşa încât, numai în anii 2009-2011, peste 800 de medici şi alte 2000 de cadre medicale luau drumul străinătăţii. Bilanţ funest la care trebuie să adăugăm, numaidecât,nenorocirea de la Maternitatea „Giuleşti”, precum şi numărul celor care şi-au pierdut viaţa pentru că, în urma criminalei „reformări” a sistemului medical, nu mai aveau spitale în localităţile lor sau în cele învecinate.

Şi totuşi, pe acelaşi Cseke Attila îi propune UDMR premierului desemnat ca un veritabil „tehnocrat”! Încercând, şi în acest fel, să se derobeze de uriaşa răspundere morală şi civică pentru faptul că l-a susţinut- pe considerente şi din interese evident politice!- pe respectivul pentru a accede la o asemenea demnitate în executiv, ca şi pentru lipsa totală de reacţie, din partea aceluiaşi UDMR, la măsurile aberante, de-a dreptul criminale, pe care, reprezentantul său în guvernul României, le-a luat împotriva sistemului public de sănătate în cei doi funeşti ani ai ministeriatului.

Spre cinstea sa, emisiunea „Sinteza zilei” difuzată aseară de către Antena 3 a făcut o necruţătoare radiografie a cazului, reamintindu-ne enormele costuri ale acestor doi ani în care”tehocratul”Cseke Attila a masacrat, fără scrupule şi fără remuşcare, sănătatea publică a cetăţenilor statului nostru, stat de drept, modern, democratic. Dar şi un stat de drept în care dreptul fundamental al omului, dreptul la viaţă, a fost pur şi simplu călcat în picioare, în numele odiosului mod de a face politica lui „merge şi aşa”.

În mod semnificativ, în repetate rânduri, în emisiunea de aseară s-a pus întrebarea: „Veţi ieşi în stradă în cazul în care Cseke Atiila va deveni, din nou, ministrul sănătăţii?”,la care răspunsul tuturor celor întrebaţi a fost unul categoric afirmativ. Mă aşteptam, însă, ca până acum să aud un protest răspicat şi din parte lumii medicale fie şi numai faţă de faptul că o asemenea idee a putut să fie avansată la discuţiile despre viitorul executiv al ţării. Am, însă, prea multă încredere în medicii şi în personalul sanitar- care şi în zilele de coşmar ce au urmat dezastrului de la Club „Colectiv”şi-au făcut datoria într-un mod magistral, impecabil- şi aştept cu toată încrederea ca reacţia lor publică să nu mai întârzie prea mult.
Dar, mai ales, aşteptam şi, încă aştept, răspunsul străzii, al celor care au o uriaşă datorie morală enormă faţă de admirabilul corp de medici, de întregul personal din sistemul de sănătate, pentru profesionalismul şi omenia de care au dat dovadă faţă de fiecare dintre nume victime ale ucigătorului incendiu. Fiindcă, să nu uităm, dezastrul programat al sistemului sanitar naţional este, şi el, consecinţa acelui mod cinic şi criminal de a face politică împotriva căruia oamenii au ieşit în stradă. Aşa după cum nu trebuie să uite- şi nu trebuie să uităm noi, toţi- că, dacă o asemenea nenorocită guvernare nu ar fi fost izgonită, prin votul masiv din 2012, mulţi dintre cei care s-au aflat la datorie în acest zile de foc ar fi luat drumurile bejeniei.

Cât priveşte faptul că, avansând o asemenea sfidătoare propunere, UDMR dă un îngrijorător semnal că sau nu a înţeles lecţia severă a străzii sau, mai grav, că a înţeles-o dar că nu dă doi bani pe ea, cu asta deschidem o discuţie asupra căreia este categoric necesar să revenim cât mai curând şi cu maximă seriozitate. Discuţie imperios necesară asupra „Dezastroasei moşteniri a regimului Traian Băsescu”, pe care, din păcate, Victor Ponta, o dată cu ruşinosul său „Pact de coabitare”, a închis-o încă înainte de a o deschide…

 

×