x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu EBA la Bunicuţa

Cu EBA la Bunicuţa

de Dan Constantin    |    23 Mai 2009   •   00:00

Candidata Elena Băsescu a dat o fugă până la bunicuţa ei să-i mulţumească pentru stabilirea numelui de botez. Vizita s-a petrecut de Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi a avut din partea televiziunilor tratament de mare eveniment. Aşadar, campania pentru europarlamentare merge unsă: EBA este prezentată ca un om simplu, de bun-simţ, o tânără bine crescută, modestă, care vorbeşte rar, în cadenţa gândirii.



Fata preşedintelui are în spate o maşinărie bine pusă la punct, tipică pentru un independent cu mijloace reduse. Apariţii neplătite la televiziuni, dar induse la bonus de exclusivitate şi rating garantat; alăturarea ei în jurnalele de ştiri faptelor pioase şi având ca fundal personaje care o sprijină dezinteresat din obligaţii faţă de tata. În stafful EBA a fost detaşată acum şi o doamnă trecută în rezervă de la MAE - Vinţan, care a acceptat postul fără comentarii - ordinul doar se execută, nu se discută!

De Sfânta Elena nu putea să dispară din conul de interes al televiziunilor ministreasa de la Turism. Nemachiată, trasă la faţă, evlavioasă, cu frica lui Dumnezeu, era surprinsă de cadre printre credincioşi la Patriarhie.

Văzând transformarea rapidă a doamnei aflate în slujba statului - de la poziţia oficială afişată la Palatul Elysee, cu hainele plesnind de încordare şi emoţia reprezentării cu cinste a naţiunii în faţa soţului Carlei Bruni, la smerenia creştinească de la Patriarhie - am înţeles de câtă transpiraţie este nevoie pentru a interpreta rolul. Jocul cu mopul, pericolul andrelelor sunt etape aproape uitate. Cele două Elene, la stânga şi la dreapta tatălui, merg înainte ca două femei absolut obişnuite, motivate de atingerea unor ţinte înalte în politică. Aceste două femei frumoase, care şi-au găsit punctul G în politica înaltă, au o mare problemă. Povestea măririi este legată de soarta lui Traian Băsescu. Aşa cum stă treaba în Ţara Românească, dacă, Doamne fereşte!, mentorul politic şi tutorele biologic ar păţi ceva, ar avea şi carierele lor de suferit. Cum ar arăta un PD-L reformat sub tirurile unui PSD revenit singur la putere? Piesa "Adrian Năstase la DNA" jucată cu Traian Băsescu în rolul învinuitului. Cu EBA şi Elena Udrea chemate la începutul anchetelor pe post de martori. Ia spune, mata, cum e cu bileţelul. Ia declaraţi dvs., doamnă, cine a finanţat campania din 2008? Scrieţi, domnişoară, în detaliu cine v-a plătit chiria la sediul de campanie. Declaraţi, domnişoară, sub jurământ, de unde aţi avut bani cash pentru Rover şi cine l-a avut la prima mână. Etc., etc. Asemenea întrebări, urmate de declaraţii, de contraexpertize şi confruntări încrucişate cu martori, cu fotografii la poarta DNA, pot face şanţuri pe feţele acum lipsite de griji.

Când vor veni voci puternice în partid să ceară plecarea corupţilor, eliminarea piloşilor şi curtezanelor, ce turnură vor avea carierele politice ale Elenelor de succes? Prin ce fund de mină se va ascunde ministreasa de la Sport, unde se va retrage blonda de la SGG? Desigur, acest scenariu răuvoitor nu va atinge în nici un fel statutul de europarlamentar al domnişoarei EBA. Deşi imunitatea la Bruxelles are o pojghiţă protectoare mai subţire decât cea de la Bucureşti. În plus, posibilitatea ca Traian Băsescu să-şi termine cariera sub întrebările-ghilotină ale procurorului Daniel Morar este aproape imposibilă. Spun aproape deoarece "The land of choise" n-am plătit-o noi, ci Elena Udrea. Iată cum se închide cercul şi tot la bunicuţa ajungem. Nu la cea din Constanţa, ci la bunicuţa din Olteniţa. Şi doar i-am spus domnului Băsescu...

×
Subiecte în articol: editorial