x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu pasi mici sau pasi mari, important este sa mergem

Cu pasi mici sau pasi mari, important este sa mergem

de Laszlo Borbely    |    15 Aug 2005   •   00:00
Cu pasi mici sau pasi mari, important este sa mergem

In ultimele luni, am vorbit de-atatea ori despre planuri de actiuni in zone calamitate si despre noi santiere cu reconstructia caselor din zonele unde au avut loc inundatii. In acelasi timp, programele curente au mers mai departe. Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) este cea care a incheiat contractarile de lucrari din zonele de criza, dar agentia a continuat si lucrarile la programul de tineret, finalizand peste 1.500 de apartamente.

Fara indoiala, reconstructia in zonele unde au fost inundatii este prioritatea numarul unu si a fost nevoie sa reducem motoarele in alta parte, cum este exemplul programului de sali de sport. Totusi mergem inainte. In sedinta de guvern am aprobat 35 de noi obiective de sali de sport, la o saptamana dupa ce am aprobat planul de actiuni pentru distribuirea de materiale de constructii in zone calamitate si dupa ce am decis ca le vom finanta cu 200 de miliarde de lei vechi luati de la programul de sali de sport. Controalele la vechile sali de sport ale Companiei Nationale de Investitii (CNI) au scos la iveala deficiente la o treime din salile inaugurate in anii trecuti si am decis ca trebuie sa fie schimbate proiectele, pentru a se evita pe viitor astfel de situatii. Reparatiile sunt in curs de realizare. In paralel, am demarat procedura de contractare a noilor sali, cu o verificare mai atenta a amplasamentelor si a posibilitatii consiliilor locale de a asigura infrastructura.

Saptamana trecuta am fost la Galati, la receptia unor apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Lucrarile de constructii au fost bune, dar infrastructura inca nu era gata, iar amplasamentul era la limita, intr-o zona prea apropiata de un curs de apa si cu panza freatica la suprafata.

Aceesi problema am semnalat-o in urma cu aproape doua luni la Floresti, in judetul Cluj, la un ansamblu ANL, unde erau gata sute de apartamente si nu existau drumuri si retele utilitare. Consiliul local a realizat intre timp peste 80% din infrastructura si ceea ce nu reusise in doi ani, cat a durat constructia apartamentelor, a facut acum intr-un timp foarte scurt. Ceea ce inseamna ca atunci cand se vrea, se poate si se gasesc banii necesari.

Pentru a preveni astfel de nereguli, am dat dispozitie la ANL ca la toate amplasamentele propuse pentru finantare sa se verifice la fata locului starea terenurilor.

O alta prioritate o consider a fi amenajarea teritoriului si dezvoltarea regionala. Pentru a putea fi competitive in vederea integrarii in Uniunea Europeana, orasele romanesti trebuie sa cunoasca o dezvoltare armonioasa si bazata pe principii recunoscute de partenerii de dialog din Uniune. Romania se afla in perioada pregatirii Planului National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2007-2013, pentru care vom primi fonduri si asistenta tehnica. Ceea ce cred cu tarie este faptul ca nu trebuie sa ramana doar la stadiul de teorie si ca una dintre cele mai importante componente este dezvoltarea teritoriala. De formularea PND va depinde dezvoltarea noastra pe termen lung si cel mai important va fi sa nu ramana pe hartie, sa folosim noile intrumente si sa actionam cu pasi siguri.

In ceea ce priveste prezentul, nu ne permitem sa oprim nici un program sau activitate care are obiective pe termen lung. In primele sase luni, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Singurele domenii in care au scazut sunt industria si infrastructura. Acest lucru imi intareste convingerea ca 2006 trebuie sa fie anul infrastructurii si toate proiectele blocate sau aflate in relanti trebuie sa fie activate.

La un om, la prima vedere, impresioneaza statura. La o tara, panorama din avion asupra marilor orase este cea care creeaza prima impresie. Iar la noi, din pacate, privelistea nu este prea grozava, cu panglici inguste de drumuri si loturi disproportionate din zona noua a periferiilor. Acestea sunt efecte ale unei proaste planificari urbane, lucru pe care trebuie sa-l combatem si sa-l prevenim pe viitor. Coloana vertebrala a unei tari este amenajarea teritoriului, incluzand lucrarile de infrastructura, si a venit timpul sa-si intre in drepturi.

×
Subiecte în articol: editorial