Păi ce voia PSD să facă şeful statului? Să tacă sau să fie de acord cu ei de teamă să nu-l fluiere? Şi de când şi până când nu doarme PSD de grija tinerilor maghiari care vor autonomie?!
Duminică, 19 iulie 2009, Partidul Social Democrat ne-a făcut o surpriză de proporţii. Aceea de a-l putea vedea după cinci ani de absenţă pe Viorel Hrebenciuc ţinând o conferinţă de presă în numele PSD.
Absenţa lui Viorel Hrebenciuc are o explicaţie simplă. Pe cât de bun e domnia sa la negocieri de culise, pe atât de slab e în apariţiile mediatice. La talk-show-uri, Viorel Hrebenciuc e cât de cât acceptabil. Bonomia domniei sale contrastează plăcut cu supărarea celorlalţi politicieni, gata să ia un banal moment de flecăreală drept unul de viaţă şi de moarte. Ca ţinător de conferinţă de presă, Viorel Hrebenciuc e catastrofal.
Eu cel mult m-am amuzat teribil să-l văd duminică pe Viorel Hrebenciuc făcând-o pe violentul cu Traian Băsescu. Nu-l prinde în veci ipostaza asta. Cum nu-l prinde în veci pe Mircea Geoană ipostaza de om din popor.
De ce a fost desemnat Viorel Hrebenciuc să fie purtător de cuvânt al PSD?
Pentru că Mircea Geoană a ţinut să facă o mutare la mutarea făcută de Traian Băsescu la Băile Tuşnad.
Prin mutarea de la Tuşnad, Traian Băsescu a vizat electoratul din Ardeal. Acest electorat, a cărui voce se regăseşte şi în multe intervenţii din presă, nu e neliniştit de pretenţiile autonomiste ale maghiarilor. El ştie că, în actuala conjunctură internaţională, declararea ţinutului Secuiesc drept ţinut autonom e imposibilă. Acest electorat e în schimb nemulţumit că politicienii români nu iau poziţie clară, fermă faţă de declaraţiile autonomiştilor maghiari, considerând, şi pe drept cuvânt, că ele încalcă articolul 1 din Constituţie.
Ce a făcut Traian Băsescu în ochii acestui electorat? Ca preşedinte al României le-a spus extremiştilor unguri că articolul 1 din Constituţie e sfânt! Repetând-o chiar şi după ce a fost huiduit. Nu ştiu dacă Traian Băsescu a câştigat sau nu voturi prin acest moment. Sigur e că electoratul din Ardeal, şi nu numai el, a salutat această intervenţie, găsind-o firească din partea şefului statului român. Era de aşteptat ca, în campanie prezidenţială fiind, Mircea Geoană să facă şi el o mutare. Mutarea a venit prin discursul lui Viorel Hrebenciuc: "Am asistat cu uimire ieri (sâmbătă - n.r.) la o scenă pe care nu credeam că putem să o mai vedem în România secolului al XXI-lea, România - ţară membră a UE. Am asistat la provocarea de către preşedintele Băsescu a tinerilor aparţinând minorităţii maghiare".
Dacă aş fi alegător din Ardeal m-aş freca la ochi şi mi-aş spune: "Nu-mi vine să cred! Partidul meu îl critică pe şeful statului, pentru că i-ar fi provocat pe tinerii maghiari reafirmând articolul 1 din Constituţie. Păi ce voia PSD să facă şeful statului? Să tacă sau să fie de acord cu ei de teamă să nu-l fluiere? Şi de când şi până când nu doarme PSD de grija tinerilor maghiari care vor autonomie?!".
Repet, nu e raţionamentul meu, ci al unui alegător român din Ardeal.
Ce a urmărit PSD prin această replică dată lui Traian Băsescu? Răspunsul ne dezleagă enigma apariţiei surpriză a lui Viorel Hrebenciuc, bine cunoscut pentru relaţiile sale apropiate cu UDMR: câştigarea electoratului UDMR!
Strategii electorali ai lui Mircea Geoană au făcut următorul raţionament. Prin intervenţia de la Tuşnad, Traian Băsescu s-a pus rău cu minoritatea maghiară. Dacă tot am pierdut electoratul românesc din Ardeal, hai să-l câştigăm pe cel maghiar, foarte important în turul doi!
Dincolo de faptul că, în turul doi, electoratul maghiar va vota cum îi spune UDMR - iar UDMR îi va spune cu gândul la o alianţă de guvernare cu PD-L - trebuie să fii naiv ca să crezi că Traian Băsescu şi-a pierdut voturile maghiarilor prin intervenţia de la Tuşnad.
Pentru că:
1) Traian Băsescu şi-a spus punctul de vedere privind autonomia şi la Congresul UDMR. Momentul Tuşnad nu e noutate decât din punctul de vedere al fluierăturilor;
2) Apoi - ceea ce televiziunile n-au arătat - Traian Băsescu a fost aplaudat de aceeaşi mulţime în clipa în care a vorbit de acordarea dublei cetăţenii;
3) Lângă Traian Băsescu şedea Viktor Orban, simbol pentru maghiarimea din România al luptei pentru drepturile minorităţii maghiare. Or, Viktor Orban, idolul mulţimii de la Tuşnad, nu numai că n-a zis nimic la spusele lui Traian Băsescu, dar mai mult, i-a făcut acestuia campanie electorală făţişă.
Ştiţi de unde i s-a tras lui Mircea Geoană porecla de prostănac din partea lui Ion Iliescu? De la gesturile electorale ale candidatului la funcţia de premier Mircea Geoană înaintea turului doi în 2004 în favoarea UDMR! Minoritatea maghiară a votat în mare parte cu Traian Băsescu. În schimb, electoratul PRM, dacă nu chiar şi cel PSD din Ardeal, a votat în chip zdrobitor cu Traian Băsescu. Cine a câştigat alegerile prezidenţiale din 2004?
Citește pe Antena3.ro